Fetching weather...

Το Ισραήλ διατάζει τους κατοίκους της Γάζας να απομακρυνθούν από τα σύνορα μετά το λουτρό αίματος με πάνω από 330 νεκρούς

Το Ισραήλ διατάζει τους κατοίκους της Γάζας να απομακρυνθούν από τα σύνορα μετά το λουτρό αίματος με πάνω από 330 νεκρούς

Μετά από μια νύχτα σφοδρών πληγμάτων στον παλαιστινιακό θύλακα, που προκάλεσαν πάνω από 330 θανάτους, ο ισραηλινός στρατός έδωσε σήμερα εντολή στον πληθυσμό της Γάζας να απομακρυνθεί από τις συνοριακές περιοχές, σύμφωνα με το AFP.

Η εντολή αυτή εκκένωσης ισχύει «ειδικά» για τις περιοχές Μπέιτ Χανούν (βόρεια), Χιρμπέτ Χουζα’α, Αμπασάν αλ-Καμπίρα και Αμπασάν αλ-Τζαντίντα (νότια), που είναι «ζώνες επικίνδυνων μαχών», δήλωσε σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του στρατού Αβιτσάι Αντραΐ, καλώντας τους κατοίκους «να μετακινηθούν προς τα καταφύγια στην πόλη της Γάζας και στην πόλη Χαν Γιουνίς».

Ο στρατηγός Μαχμούντ Αμπού Ουάτφα, επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών, ενημέρωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο πηγές του στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στη Γάζα. Ο στρατηγός Αμπού Ουάτφα, ως εκ του αξιώματός του επικεφαλής τόσο της αστυνομίας όσο και των υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας της Χαμάς στην εμπόλεμη περιοχή, σκοτώθηκε σε πλήγμα στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με δυο πηγές του AFP, η μια από τις οποίες εργάζεται στο υπουργείο που έμεινε ακέφαλο.

«Ο Νετανιάχου αποφάσισε να ξαναρχίσει τον πόλεμο εξόντωσης στον οποίο βλέπει σωσίβιο» για να ξεπεράσει «τις εσωτερικές κρίσεις» που βιώνει το Ισραήλ, ανέφερε σύμφωνα με ανακοίνωση της Χαμάς ο Ιζάτ αρ Ρισκ, μέλος του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

«Η απόφαση του Νετανιάχου να ξαναρχίσει τον πόλεμο» δείχνει πως πρόθεσή του είναι να «θυσιάσει τους αιχμαλώτους» της Χαμάς και συμμαχικών της παλαιστινιακών κινημάτων κι ισοδυναμεί με «καταδίκη τους σε θάνατο», πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς έδωσαν διαταγή στον στρατό να προχωρήσει σε «σθεναρή δράση εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρώτου που δόθηκε στη δημοσιότητα τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η συμφωνία για εκεχειρία, που εξασφαλίστηκε με δυσκολία από τις χώρες που μεσολαβούν (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ) τέθηκε σε εφαρμογή τη 19η Ιανουαρίου, έπειτα από 15 μήνες καταστροφικού πολέμου με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της συμφωνίας, που τυπικά ολοκληρώθηκε την 1η Μαρτίου, η Χαμάς παρέδωσε 33 ομήρους -8 από αυτούς ήταν νεκροί- στις ισραηλινές Αρχές και, σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ αποφυλάκισε κάπου 1.800 παλαιστινίους κρατούμενους. Όμως οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση, που καθυστέρησαν να αρχίσουν, είχαν περιέλθει στο μεταξύ σε αδιέξοδο.

Η Χαμάς απαιτούσε να αρχίσει η δεύτερη φάση της συμφωνίας, που προέβλεπε το οριστικό τέλος του πολέμου, την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, το άνοιγμα όλων των συνοριακών διελεύσεων και την απελευθέρωση των τελευταίων ομήρων.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ, από την άλλη, αξίωνε να παραταθεί η πρώτη φάση ως τα μέσα του Απριλίου και, για να αρχίσει η δεύτερη, την «πλήρη αποστρατιωτικοποίηση» του θυλάκου και την αποχώρηση της Χαμάς.

Στην έφοδο της 7ης Οκτωβρίου 2023 έχασαν τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά 1.218 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα, που συμπεριλαμβάνουν τους ομήρους που πέθαναν στην αιχμαλωσία ή ήταν ήδη νεκροί όταν μεταφέρθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακο.

Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης, παραμένουν ακόμη κρατούμενοι 58, από τους οποίους όμως 34 έχουν κηρυχτεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Σε αντίποινα η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς και στις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις που ακολούθησαν έχασαν τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας -πριν από τους σημερινούς βομβαρδισμούς- τουλάχιστον 48.572 άνθρωποι, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Διαβάστε Σχετικά