Οικονομία

Σε ιστορικά υψηλά οι τιμές χρυσού – Ποιοι αγοράζουν

Αγγιξαν τα 2.200 δολάρια οι τιμές του χρυσού σπάζοντας κάθε ρεκόρ, συμπαρασύροντας και την τιμή της χρυσής λίρας Αγγλίας που πωλείται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η τιμή πώλησης στην ΤτΕ μη λιποβαρούς λίρας Αγγλίας Ελισάβετ, κοπής 1973 και προγενέστερων ετών, έχει φτάσει τα 451,46 ευρώ. Η τιμή αγοράς από την ΤτΕ διαμορφώνεται στα 544,09 ευρώ. Πρόκειται για αυξήσεις της τάξης του 15% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι τιμές για λίρες Αγγλίας Ελισάβετ κοπής 1974 και μεταγενέστερων ετών είναι ελαφρά χαμηλότερες στην πώληση από την ΤτΕ, φτάνοντας τα 539,19 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της Τράπεζας της Ελλάδος για τις 12 Μαρτίου του 2024.

Βασικοί παράγοντες για το ράλι που οδήγησε τις τιμές έως το ιστορικό υψηλό των 2.195 δολ. ανά ουγγιά είναι οι συνεχιζόμενες αγορές χρυσού σε επίπεδα-ρεκόρ από τις κεντρικές τράπεζες, η αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου λόγω των πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, η αύξηση των αγορών του πολύτιμου μετάλλου από νοικοκυριά στην Κίνα και η προσδοκία για μειώσεις επιτοκίων του δολαρίου που προκαλούν αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Πιθανή διόρθωση

Τώρα και σύμφωνα με ανάλυση της FXprice, οι βραχυπρόθεσμες τεχνικές προοπτικές για την τιμή του χρυσού παραμένουν αρκετά ισορροπημένες, με πιθανή διόρθωση στο μέλλον εν μέσω συνθηκών μεγάλης ανόδου του τελευταίου διαστήματος. Η βραχυπρόθεσμη κίνηση της τιμής του χρυσού παραμένει άμεσα εξαρτώμενη από τα στοιχεία που θα ανακοινώνονται διαρκώς για τον πληθωρισμό στην Αμερική, αφού αυτό θα καθορίσει και τα επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, όπως σημειώνεται.

Είναι ενδεικτικό ότι τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ σημείωσε απροσδόκητη αύξηση στο 3,2%. Τα νέα στοιχεία θα τεθούν στο μικροσκόπιο των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Τα νέα στοιχεία για την πορεία των πληθωριστικών πιέσεων αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη συνεδρίαση της FED την επόμενη εβδομάδα, όταν οι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση των επιτοκίων αναμένεται να δώσουν κάποιο σήμα για το πότε θα μειώσουν τα επιτόκια από το υψηλό 23 ετών (5,25% με 5,5%).

Μια υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να ωθήσει την τιμή του χρυσού πάνω από το ιστορικό υψηλό των 2.195 δολαρίων. Για να κινηθεί σταθερά υψηλότερα το πολύτιμο μέταλλο απαιτείται διαρκής διάσπαση πάνω από το όριο των 2.200 δολαρίων, σημειώνεται. Σε μια τέτοια περίπτωση οι τιμές μπορεί να κινηθούν στο επίπεδο των 2.250 δολαρίων. Από την άλλη πλευρά, εάν καταγραφεί σταθερά υψηλός πληθωρισμός, τότε μπορεί να υπάρξει διόρθωση των τιμών προς το χαμηλό της 8ης Μαρτίου των 2.154 δολαρίων η ουγγιά, αναφέρουν οι εκτιμήσεις.

To Top