Μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό του Μοχάμεντ Αμρά και όσων τον βοήθησαν να δραπετεύσει έχουν εξαπολύσει οι γαλλικές αρχές. O κρατούμενος δραπέτευσε μετά από επίθεση ενόπλων κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι και να τραυματιστούν ακόμη τρεις.

Ο 30χρονος Μοχάμεντ Αμρά, που είναι γνωστός με το προσωνύμιο «Η μύγα», μεταφερόταν πίσω στη φυλακή μετά από μια ακρόαση στο δικαστήριο της πόλης Ρουέν, όταν ένα αυτοκίνητο χτύπησε το φορτηγό της φυλακής σε ένα σταθμό διοδίων. Περίπου 200 χωροφύλακες κινητοποιήθηκαν χθες Τρίτη (14/5) και γίνονται έλεγχοι οχημάτων σε καίρια σημεία. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι «γίνονται τα πάντα για να βρεθούν οι δράστες». 

Ο Αμρά δικάστηκε την περασμένη Τρίτη από δικαστήριο για κλοπές από σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις την περίοδο μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου 2019. Του ασκήθηκε δίωξη για επτά αδικήματα, αθωώθηκε για τέσσερα και καταδικάστηκε σε 18 μήνες, αν και η εισαγγελία είχε ζητήσει 24 μήνες.

Ο Μοχάμεντ Αμρά κρατήθηκε σε φυλακή στη Μασσαλία, σε φυλακή στο Παρίσι και πρόσφατα στο Εβρέ της Νορμανδίας, στο πλαίσιο της απόφασής του που εκδόθηκε την περασμένη Τρίτη.

Κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση

Ο Aμρά λέγεται ότι έχει δεσμούς με μια συμμορία στη νότια πόλη της Μασσαλίας, η οποία μαστίζεται από βία συμμοριών που σχετίζεται με ναρκωτικά. Πηγή κοντά στην έρευνα ανέφερε στο BFMTV ότι ο 30χρονος κατηγορείται επίσης στη Μασσαλία για ανθρωποκτονία από πρόθεση που διαπράχθηκε στις 17 Ιουνίου 2022 και αφορά σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών.

Μεταξύ άλλων, το ιστορικό του δείχνει επίσης δεκατρείς καταδίκες για μικροαδικήματα, που αφορούν σε οδήγηση χωρίς δίπλωμα, κλοπή, αντίσταση κατά της αρχής και προσβλητική συμπεριφορά. Στο BFMTV, ο δικηγόρος του δήλωσε «εντελώς έκπληκτος». «Δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι αυτό το αγόρι θα μπορούσε να εμπλέκεται» σε αυτές τις πράξεις «τυφλής, αδικαιολόγητης βίας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα, πάντα, με το δικηγόρο, το συγκεκριμένο περιστατικό «δεν ανταποκρίνεται στο προφίλ που είχα αντιληφθεί γι’ αυτόν. Εάν εμπλέκεται, αυτό οφείλεται στο ότι έκανα πραγματικά λάθος για το ποιος ήταν και για το τι ήταν ικανός να κάνει».