Ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ, ο οποίος βρίσκεται σε διαβούλευση, θα βάλει τον ασφαλιστικό οργανισμό σε μια νέα εποχή, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε συζήτηση που είχε με εκπροσώπους αγροτικών φορέων, με τους οποίους συναντήθηκε, στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο.

Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαβούλευσης και οι όποιες προτάσεις και σχόλια κατατεθούν, θα ενσωματωθούν και το σχέδιο θα πάει στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ στη συνέχεια η διαβούλευση θα συνεχισθεί πριν έλθει ως νομοσχέδιο στη Βουλή.

Υπογράμμισε ότι στο νέο κανονισμό περιλαμβάνονται εκτός των άλλων καλλιέργειες όπως τα θερμοκήπια, η ανθοκομία, οι αλιεία και η ιχθυοκαλλιέργεια, χοιροτροφία και άλλοι τομείς παραγωγής, που μέχρι σήμερα δεν καλύπτοντο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, ο κ. Αυγενάκης στάθηκε στη σύσταση των Αγροτικών Τμημάτων στα επιμελητήρια της χώρας, μέσω των οποίων οι αγρότες θα εισέλθουν στο επιχειρείν.

Αναφερόμενος στον ΟΠΕΚΕΠΕ, επανέλαβε ότι στόχος είναι η εξυγίανσή του και η λειτουργία του με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί σε εποπτεία ο οργανισμός, αλλά ορισμένες υπηρεσίες, για τις οποίες η εποπτεία ανετέθη από την ΕΕ στο ΥΠΑΑΤ.

Μίλησε για τις αλλαγές στην ΚΑΠ όπως η εξαίρεση από αγρανάπαυση 1,5 εκατ. στρεμμάτων και στην εξαίρεση από ελέγχους καλλιεργειών κάτω από 100 στρέμματα, αλλά και στις προτεραιότητες που έχει θέσει το υπουργείο.

Σημείωσε ότι το αποτύπωμα της κάλπης των ευρωεκλογών θα κάνει τη ζωή όλων των πολιτών της ΕΕ και ιδιαίτερα των αγροτών, πιο εύκολη. «Θέλουμε μια Ευρώπη πιο λειτουργική, πιο δυναμική, πιο ευέλικτη, για να μπορεί να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά προς όφελος των αγροτών μας» δήλωσε σχετικά.

Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριος Φαρμάκης, ανέφερε ότι το 35% του ΑΕΠ προέρχεται από τον πρωτογενή τομέα.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη μετείχαν επίσης, οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας, Κώστας Καραγκούνης και Θανάσης Παπαθανάσης, ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, ο Κωνσταντίνος Ναστούλης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του επιμελητηρίου (εκ μέρους του προέδρου του) ο Βασίλης Φωτάκης, αντιδήμαρχος Αγρινίου, ο Γεώργιος Σακκαρέλης, πρόεδρος ΔΕΕΠ ΝΔ Αιτωλ/νιας και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος.