Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις θα επισκεφθεί σήμερα Πέμπτη μια κλινική στη Μινεσότα όπου γίνονται αμβλώσεις, όπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, είναι η πρώτη φορά που αντιπρόεδρος επισκέπτεται τέτοια κλινική.

Η Χάρις έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο μια πανεθνική περιοδεία αφιερωμένη στην υπεράσπιση του δικαιώματος στην άμβλωση. Το θέμα αυτό αναμένεται ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ποτέ στο παρελθόν πρόεδρος ή αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει επισκεφθεί κλινική όπου γίνονται εθελούσιες διακοπές κύησης.

Η Χάρις αναμένεται ότι θα υπογραμμίσει τις επιπτώσεις που έχουν οι «ακραίες απαγορεύσεις» που εφαρμόζουν πολλές συντηρητικές Πολιτείες αφού το Ανώτατο Δικαστήριο, τον Ιούνιο του 2022, επέτρεψε στην καθεμιά από αυτές να υιοθετεί τους δικούς τους νόμους για την άμβλωση. Περίπου 20 Πολιτείες απαγορεύουν ή έχουν θέσει πολύ αυστηρούς όρους για τον τερματισμό της κύησης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάκων για τις προεδρικές εκλογές, έχει δηλώσει «υπερήφανος» που συνέβαλε στην ανατροπή της απόφασης του 1973 για τις αμβλώσεις. Η Χάρις αναμένεται ότι θα χρησιμοποιήσει αυτή τη δήλωση του 77χρονου μεγιστάνα εναντίον του.

Η άμβλωση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παραμένει ένα πολύ ευαίσθητο θέμα στις ΗΠΑ, μολονότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των Αμερικανών τάσσεται πλέον υπέρ του δικαιώματος αυτού. Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι θα επωφεληθούν από αυτήν την τάση, όπως έκαναν και στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.