Κόσμος

Ερωτήματα σχετικά με την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία – Ο υπουργός Άμυνας των Η…

zelenskyy austin

Ερωτήματα σχετικά με την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία – Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ επισκέπτεται το Κίεβο

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν έφθασε σήμερα στο Κίεβο χωρίς να έχει ανακοινωθεί η επίσκεψη του και εξέφρασε την αμερικανική υποστήριξη «για μεγάλο χρονικό διάστημα», καθώς εγείρονται διαρκώς ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της ζωτικής σημασίας δυτικής βοήθειας, με την εισβολή της Ρωσίας να παρατείνεται.

Ο Όστιν που συνοδεύεται από τον επικεφαλής της Διοίκησης των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη φωτογραφήθηκε χαμογελαστός την στιγμή της χειραψίας με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελέσνκι. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Όστιν στο Κίεβο από τον Απρίλιο του 2022. «Το μήνυμα που σας μεταφέρω σήμερα, κ. Πρόεδρε, είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι μαζί σας. Θα παραμείνουμε μαζί σας για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Όστιν στον Ζελένσκι ύστερα από μια ολονύκτια διαδρομή με τρένο από την Πολωνία.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία Μπρίτζετ Μπρινκ δήλωσε ότι η επίσκεψη σηματοδοτεί την «ακλόνητη υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς την Ουκρανία στον αγώνα της για ελευθερία». Ο Ζελένσκι είπε στον Όστιν ότι η επίσκεψη του είναι «ένα πολύ σημαντικό σημάδι» για την Ουκρανία. «Υπολογίζουμε στην υποστήριξη σας» είπε ο Ζελέσνσκι στον Όστιν.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται εν μέσω αυξανόμενης δυσφορίας στο αμερικανικό Κογκρέσο σχετικά με τη βοήθεια προς την Ουκρανία, ενώ τον Νοέμβριο του επόμενου έτους θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου δίνουν προτεραιότητα στη βοήθεια προς το Ισραήλ, παρότι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας διαβεβαιώνουν ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να υποστηρίξει ταυτόχρονα και τους δύο συμμάχους.

Κατ’ ιδίαν, κορυφαίοι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι οι παραδόσεις στρατιωτικής βοήθειας μπορεί να γίνονται λιγότερο συχνές, αντανακλώντας την ευρύτερη ανησυχία για τα επίπεδα υποστήριξης που απαιτούνται στον συνεχιζόμενο πόλεμο κατά της Ρωσίας, ο οποίος ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. Ο προϋπολογισμός της Ουκρανίας για το επόμενο έτος έχει έλλειμμα άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο πρέπει να καλυφθεί.

Νομοσχέδιο προσωρινών δαπανών

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε ζητήσει από το Κογκρέσο τον περασμένο μήνα να εγκρίνει περισσότερα χρήματα. Η παράλειψη της πρόσθετης βοήθειας προς το Κίεβο από το νομοσχέδιο για τις προσωρινές δαπάνες, που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα, δημιούργησε ανησυχίες για τη συνέχιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία, ιδίως αφού η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδιο που περιλαμβάνει βοήθεια προς το Ισραήλ.

Ένα ισχυρό μπλοκ των Ρεπουμπλικάνων αντιτίθεται στην αποστολή περισσότερης βοήθειας προς την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων πρέπει να δαπανώνται εντός της χώρας. Ωστόσο, η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών υποστηρίζει την αποστολή βοήθειας προς την κυβέρνηση Ζελένσκι.

Μια κοινή διάσκεψη Ουκρανίας– ΗΠΑ για θέματα αμυντικής βιομηχανίας που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον στις 6 και 7 Δεκεμβρίου, αποσκοπεί στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής όπλων της Ουκρανίας καθώς η μάχη της ενάντια στους ρώσους εισβολείς κοντεύει να κλείσει τα δύο χρόνια.

Νωρίτερα σήμερα, ο Όστιν συνομίλησε με το προσωπικό του υπουργείου Άμυνας στην αμερικανική πρεσβεία. «Αν αναλογιστεί κανείς την αρχή, κανένας δεν πίστευε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να αντέξει για περισσότερο από μία εβδομάδα. Βρισκόμαστε όμως εδώ, αρκετά πιο αργά», είπε ο Όστιν.

«Τώρα όλοι αναρωτιούνται γιατί η Ουκρανία δεν υπερίσχυσε της Ρωσίας, η οποία είναι μια πολύ μεγαλύτερη χώρα με πολύ περισσότερες δυνατότητες. Σκεφθείτε μόνο αυτήν την αλλαγή νοοτροπίας», πρόσθεσε ο Όστιν. Η Ρωσία αυτή την στιγμή ελέγχει το ένα πέμπτο της Ουκρανίας. Η Δύση στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό και η Ουκρανία ξεκίνησε τον Ιούνιο αντεπίθεση με στόχο να απελευθερώσει κατεχόμενα εδάφη, αλλά δεν έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο.

Ο Ζελέσνκι ανακοίνωσε χθες Κυριακή ταχείες αλλαγές στη λειτουργία του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στις ένοπλες δυνάμεις, ανακοινώνοντας την αποπομπή του διοικητή του Υγειονομικού Σώματος. Η κίνηση του Ζελέσνκι ανακοινώθηκε κατά την συνάντηση του με τον υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, και συνέπεσε με τη συζήτηση που γίνεται σχετικά με την 2ομηνη διάρκεια του πολέμου και με τα ερωτήματα για το πόσο γρήγορα προχωράει η αντεπίθεση στα νότια και ανατολικά.

To Top