Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ εξέπεμπε θετικότητα καθώς «κοιτούσε» το μέλλον. Χαλαρός και αισιόδοξος, φορώντας T-shirt, ο ιδρυτής του Facebook απευθύνθηκε στην κάμερα ανακοινώνοντας το «όραμά του να δημιουργήσει Προσωπική Υπερανθρώπινη Νοημοσύνη για όλους». Στο βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Instagram τον προηγούμενο μήνα, δεσμεύτηκε ότι έρχεται «μια νέα εποχή προσωπικής ενδυνάμωσης». Οι περιορισμοί στην επιστήμη και την υγεία θα παραμεριστούν και η ανθρωπότητα θα αφιερώνει «περισσότερο χρόνο στη δημιουργικότητα, τον πολιτισμό, τις σχέσεις και την απόλαυση της ζωής». Μέχρι στιγμής, όλα φαίνονται θετικά. Ο Ζούκερμπεργκ είναι τόσο αποφασισμένος να υλοποιήσει το όραμά του, που προσελκύει κορυφαίους ερευνητές Τεχνητής Νοημοσύνης με πακέτα αμοιβών που φτάνουν τα 300 εκατομμύρια δολάρια σε διάστημα τεσσάρων ετών. Ωστόσο, εκτός από τη φαντασία για διαδραστικά έξυπνα γυαλιά που θα «βλέπουν ό,τι βλέπουμε, θα ακούν ό,τι ακούμε» και θα γίνουν οι «κύριες υπολογιστικές μας συσκευές», ο 41χρονος δεν παρουσίασε ουσιαστικές λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με πολλούς κορυφαίους ειδικούς παγκοσμίως που μίλησαν στην Daily Mail, οι λεπτομέρειες είναι εκεί όπου κρύβεται ο πραγματικός κίνδυνος. Ενώ το μέλλον του Ζούκερμπεργκ φαίνεται φωτεινό, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η απελευθέρωση της Προσωπικής Υπερανθρώπινης Νοημοσύνης μπορεί να καταστρέψει τον πολιτισμό. Ένας από αυτούς είπε χαρακτηριστικά: «Η εισαγωγή της Υπερανθρώπινης Νοημοσύνης ως βοήθεια στην καθημερινή ζωή είναι σαν να εφευρίσκεις πυρηνικές βόμβες επειδή θα μπορούσαν να ζεστάνουν το σπίτι σου πιο αποτελεσματικά». Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η δύναμη αυτή, ανεξέλεγκτη και απρόβλεπτη, είναι πολύ μεγάλη για να αγνοηθεί. Η ιδέα του Ζούκερμπεργκ ότι μπορούμε να τη χειριστούμε με δυναμική κυρίου-υπηρέτη είναι, όπως λένε, αυταπάτη. Ένας ειδικός περιέγραψε τη δημιουργία «Προσωπικής Υπερανθρώπινης Νοημοσύνης» σαν να δίνεις σε έναν πίθηκο έναν άνθρωπο ως υπηρέτη, χωρίς να συνειδητοποιείς ότι ο άνθρωπος μπορεί να κλειδώσει τον πίθηκο σε κλουβί, να τον αφήσει να πεθάνει από πείνα ή να τον αποκεφαλίσει.
Ο Νέιτ Σόαρες, του οποίου το βιβλίο «Αν κάποιος το δημιουργήσει, όλοι πεθαίνουν» κυκλοφορεί τον επόμενο μήνα, δήλωσε ότι προειδοποιεί εδώ και χρόνια τους τεχνολογικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των Σαμ Άλτμαν και Έλον Μασκ, για τους κινδύνους. Όπως είπε, οι προειδοποιήσεις του αγνοήθηκαν: «Πριν το ChatGPT γίνει όνειρο του Σαμ Άλτμαν, πριν καν υπάρξει η OpenAI, μίλησα με τον Σαμ και τον Έλον και έδωσα προτάσεις που δεν υιοθετήθηκαν». Ο Σόαρες εξήγησε ότι είναι πιθανό η Υπερανθρώπινη Νοημοσύνη να σκεφτεί ότι «ένας άνθρωπος χρειάζεται 100 βατ για να λειτουργήσει και υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί τρόποι να χρησιμοποιήσει αυτά τα 100 βατ». Μπορεί να βελτιώσει την ηλιακή ενέργεια, απορροφώντας όλο το φως του ήλιου, αφήνοντας την ανθρωπότητα να λιμοκτονήσει στο σκοτάδι, ή ακόμη και να αδειάσει τις θάλασσες. Όπως είπε: «Αν προσπαθείς να κάνεις υπολογισμούς στην επιφάνεια της γης, το όριο δεν είναι η παραγωγή ενέργειας, το όριο είναι πιθανότατα η ψύξη. Μια πιθανή λύση είναι να ανακαλύψει τη σύντηξη και να αρχίσει να βράζει τους ωκεανούς για να ψύξει τους αντιδραστήρες σύντηξης, ώστε να κάνει περισσότερους υπολογισμούς και να συλλέξει την ενέργεια ενός ολόκληρου ηλιακού συστήματος».
Η Κάτζια Γκρέις, συνιδρύτρια του ερευνητικού οργανισμού AI Impacts, συμφώνησε ότι η δυσκολία είναι ότι «παράγουμε ένα τυχαίο δίκτυο και το ωθούμε απίστευτες φορές, μέχρι να κάνει αυτό που θέλουμε, με απρόβλεπτο αποτέλεσμα. Τα αναπτυσσόμενα συστήματα δεν τα κατασκευάζουμε». Σύμφωνα με τον Κρούγκερ, η ρύθμιση της ανάπτυξης αυτής της τεχνολογίας απαιτεί διεθνή συμφωνία και πρέπει να γίνει «χθες». Πρόσθεσε ότι πρόκειται για την κορυφαία προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής κάθε χώρας. Ο Σόαρες καταλήγει ότι, χωρίς να το καταλάβει, ο Ζούκερμπεργκ ανατρέφει έναν θανατηφόρο θηρευτή: «Στην ουσία έχουμε μωρά ράπτορ (είδος δεινοσαύρου), είναι ακόμη χαριτωμένα, αλλά ήδη πηγαίνουν για το χερούλι της πόρτας».













