Κόσμος

Ζελένσκι: Τερματισμός του πολέμου μόνο εάν η Ρωσία αποσυρθεί από την Κριμαία και την ανατολική Ουκρα…

zelensky

Ζελένσκι: Τερματισμός του πολέμου μόνο εάν η Ρωσία αποσυρθεί από την Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία

Με φόντο τα σενάρια περί ανακωχής με βάση το σενάριο της Κορέας, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει «ειρήνη διαρκείας στην Ουκρανία, ή ακόμα και στην Ευρώπη» έως ότου η Ρωσία αποσυρθεί από την Κριμαία, το Ντονμπάς και άλλα κατεχόμενα εδάφη στη χώρα του.

«Η Κριμαία, μια χερσόνησος που προσέλκυε τουρίστες και επιχειρήσεις, είναι τώρα μια κατεχόμενη και στρατιωτικοποιημένη περιοχή που δεν μπορεί να αναπτυχθεί», είπε ο ίδιος μέσω τηλεδιάσκεψης στο επιχειρηματικό φόρουμ The European House – Ambrosetti στο Τσερνόμπιο στην Ιταλία.

«Κοιτάξτε τι συνέβη στην Κριμαία. Έφερε η κατοχή πολιτισμό, τουρισμό, επιχειρήσεις; Τίποτα από αυτά», είπε ο Ζελένσκι.

«Η Ουκρανία και όλες οι άλλες χώρες που σέβονται το διεθνές δίκαιο δεν αναγνωρίζουν» την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και «ούτε εταιρείες», σημείωσε καλώντας την Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της.

«Η Ρωσία προσπαθεί να κρύψει την αδυναμία της σπέρνοντας χάος και τρόμο», εκτίμησε ο Ζελένσκι.

Αναφερόμενος στον θάνατο του επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι «αν είναι αλήθεια ότι ο Πούτιν σκότωσε τον Πριγκόζιν, πρόκειται για μια νέα επίδειξη αδυναμίας». «Θυμάστε την πορεία του Πριγκόζιν στη Μόσχα; Σίγουρα αυτή δεν έδειξε τη δύναμη του Πούτιν, φοβόταν τον Πριγκόζιν», είπε.

«Ήρθε η ώρα να λάβουμε ισχυρές αποφάσεις για την ασφάλειά μας, την ασφάλεια της Ευρώπης και την παγκόσμια ασφάλεια», τόνισε ο Ζελένσκι, ευχαριστώντας την Ιταλία για την υποστήριξή της, ενώπιον του συγκεντρωμένου κοινού επιχειρηματιών που θα βρίσκεται ως την Κυριακή στις όχθες της λίμνης Κόμο, στον βορρά.

To Top