Δικαστήριο στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, έθεσε χθες, Παρασκευή 19/4 υπό κράτηση τον επικεφαλής ανεξάρτητου μέσου ενημέρωσης για δύο μήνες με την κατηγορία του λαθρεμπορίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Turan, σε μία ακόμα κίνηση εναντίον ανεξάρτητων δημοσιογράφων στο πρώην σοβιετικό κράτος.

Σύμφωνα με το Turan, ο Ιμράν Αλίγιεφ, επικεφαλής του δικτύου Meclis.info, που μεταδίδει ειδήσεις που αφορούν κυρίως το αζέρικο κοινοβούλιο, τέθηκε υπό κράτηση αναφορικά με υπόθεση σε βάρος του ομίλου Abzas Media.

Έξι άλλοι εργαζόμενοι του ομίλου Abzas έχουν τεθεί υπό κράτηση από τα τέλη της περασμένης χρονιάς. Η αστυνομία είχε ανακοινώσει τον περασμένο Νοέμβριο ότι εντόπισε 40.000 ευρώ σε μετρητά στα γραφείου του ομίλου στο Μπακού.

Ο Αλίγιεφ υπέστη ηλεκτροσόκ και ξυλοκοπήθηκε από τότε που τέθηκε υπό κράτηση στο αεροδρόμιο του Μπακού την Πέμπτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Turan.

Διεθνείς οργανώσεις υπέρ της ελευθερίας του Τύπου, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το Reuters, ζητούν την απελευθέρωση των εργαζομένων της Abzas Media, λέγοντας ότι η σύλληψή τους είναι μια προσπάθεια των αρχών να καταπνίξουν τα ρεπορτάζ κατά της διαφθοράς.

Εννέα εργαζόμενοι ανεξάρτητου αζέρικου τηλεοπτικού σταθμού έχουν επίσης συλληφθεί στο πλαίσιο έρευνας για λαθρεμπόριο.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε τον πρεσβευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι παρενέβη στο δικαστικό σύστημα της χώρας τον Ιανουάριο, όταν ο εκείνος δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις αναφορές για τη μεταχείριση των κρατούμενων δημοσιογράφων.

Η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) κατατάσσει το Αζερμπαϊτζάν στην 151η θέση μεταξύ 180 χωρών στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου.