Κόσμος

Washington Post: Η Χαμάς σχεδίαζε επιθέσεις βαθιά στο Ισραήλ για να προκαλέσει πόλεμο

israel1 2

Washington Post: Η Χαμάς σχεδίαζε επιθέσεις βαθιά στο Ισραήλ για να προκαλέσει πόλεμο

Η Χαμάς φέρεται να επιδίωσε την τωρινή κατάσταση στη Γάζα και να σχεδίαζε η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου να επεκταθεί πιο βαθιά στο Ισραήλ, ακόμη και στα σύνορα με την Ιορδανία, αναφέρει η Washington Post.

Η washingtonpost.com επικαλείται χάρτες, εξοπλισμό και μαρτυρίες μαχητών της οργάνωσης, με τα στοιχεία να συγκλίνουν πως η εντολή ήταν «κάντε όσο περισσότερο θόρυβο μπορείτε με σκοτωμούς, βιασμούς και απαγωγές». Σε ορισμένες μαχητές φέρεται να εντοπίστηκαν θερμοβαρικές χειροβομβίδες και αναλυτικά σχέδια πόλεων του Ισραήλ, που βρίσκονται στο βάθος του κράτους.

«Η Χαμάς γνώριζε ότι το Ισραήλ θα απαντούσε σκληρά. Αυτό ήταν και το νόημα των επιθέσεών της. Για τη Χαμάς τα δεινά των Παλαιστινίων είναι το κρίσιμο συστατικό στοιχείο προκειμένου να επέλθει αστάθεια και παγκόσμια οργή, την οποία επιδιώκει να εκμεταλλευτεί», είπε χαρακτηριστικά η Ρίτα Κατζ, εκτελεστική διευθύντρια του SITE Intelligence Group, που μελετά την ιδεολογία και τις διαδικτυακές επικοινωνίες εξτρεμιστικών ομάδων.

israel lebanon
Washington Post: Η Χαμάς σχεδίαζε επιθέσεις βαθιά στο Ισραήλ για να προκαλέσει πόλεμο 3

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές διαφωνούν τα στοιχεία που φέρεται να εντοπίστηκαν, αναφέροντας ότι δημοσιεύονται αυτά τα στοιχεία για να στρέψουν την κοινή γνώμη υπέρ του βομβαρδισμού της Γάζας και τονίζουν πως κάτι αντίστοιχο έγινε μετά την 11η Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ με τα χημικά όπλα.

Εντούτοις, αρκετοί θεωρούν ότι η Χαμάς επεδίωξε τη σύγκρουση, ώστε να απομονώσει διπλωματικά το Ισραήλ στην περιοχή και να δικαιωθεί στα μάτια των Παλαιστίνιων, που σιγά σιγά αμφισβητούσαν την εξουσία της.

To Top