Κόσμος

Βυζαντινές εικόνες φυγαδεύτηκαν από το Κίεβο και εκτίθενται πλέον στο Μουσείο του Λούβρου

louvro

Βυζαντινές εικόνες φυγαδεύτηκαν από το Κίεβο και εκτίθενται πλέον στο Μουσείο του Λούβρου

Πέντε εικόνες που προέρχονται από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία φυγαδεύτηκαν από το Κίεβο τον περασμένο Μάιο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και μεταφέρθηκαν στο Μουσείο του Λούβρου, όπου και εκτίθενται πλέον.

Οι εικόνες αποτελούν μέρος μιας συλλογής 16 έργων τέχνης από το Μουσείο Τέχνης Μπογντάν και Βαρβάρα Χανένκο. Τέσσερις αγιογραφίες προέρχονται από τη μονή της Αγίας Αικατερίνης, στο όρος Σινά της Αιγύπτου, και χρονολογούνται μεταξύ 6ου και 7ου αιώνα μ.Χ. Η πέμπτη, που απεικονίζει τον Άγιο Νικόλαο, προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη και χρονολογείται μεταξύ 13ου και 14ου αιώνα.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τκατσένκο κατήγγειλε τους ρώσους εισβολείς για κλοπές έργων τέχνης και καταστροφές μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς. Εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από την πρόσφατη κατάρρευση του φράγματος της Καχόβκα, επισημαίνοντας ότι χιλιάδες έργα τέχνης είχαν βρει καταφύγιο στην ευρύτερη περιοχή από διάφορα σημεία της ουκρανικής επικράτειας.

Τον Οκτώβριο του 2022, το Μουσείο Τέχνης του Κιέβου είχε υποστεί ζημιές από ρωσικό πύραυλο που έπεσε σε κοντινή απόσταση.

Η έκθεση στο Μουσείο του Λούβρου με τίτλο «Οι απαρχές της Αγιογραφίας: Εικόνες από το Εθνικό Μουσείο Τέχνης Μπογντάν και Βαρβάρα Χανένκο του Κιέβου» θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Νοεμβρίου.

To Top