Κόσμος

Βρετανικό Μουσείο: Περισσότεροι από 1.500 «θησαυροί» εκλάπησαν ή καταστράφηκαν – Εκατομμύρια λίρες η…

Βρετανικό Μουσείο: Περισσότεροι από 1.500 «θησαυροί» εκλάπησαν ή καταστράφηκαν – Εκατομμύρια λίρες η αξία τους

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις της «The Telegraph» για την έκταση που είχε η δράση υπαλλήλου του Βρετανικού Μουσείου που έκλεβε εκθέματα ή τα κατάστρεφε στην προσπάθειά του να τα αρπάξει, με την εφημερίδα να υποστηρίζει πως περισσότεροι από 1.500 θησαυροί εκλάπησαν ή καταστράφηκαν σε διάστημα αρκετών ετών.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που παρουσίασε η ίδια πηγή οι εκτιμήσεις της αξίας των αντικειμένων υπολογίζεται σε εκατομμύρια λίρες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το μεγάλο πλήγμα στο κύρος του Βρετανικού Μουσείου, ιδίως όσον αφορά στην ασφάλεια των εκθεμάτων του.

«Το προσωπικό είναι σοκαρισμένο με το μέγεθος των απωλειών, οι οποίες αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια εσωτερικής έρευνας» ενώ ο επιμελητής για τις αρχαιοελληνικές συλλογές του μουσείου απολύθηκε τον Ιούλιο, συνεχίζει.

Το μουσείο έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να δημοσιοποιήσει τον αριθμό των αντικειμένων που είχαν κλαπεί ή να δημοσιοποιήσει φωτογραφίες ή περιγραφές τους. Ωστόσο, πηγές επιβεβαίωσαν στην «The Telegraph» ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ πάνω από 1.000 και «πλησιέστερα στις 2.000».

Ο διευθυντής του Μουσείου έχει Χάρτουϊκ Φίσερ έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει το 2024 ωστόσο θεωρείται ότι μετά τις αποκαλύψεις θα αυξηθεί η πίεση να απομακρυνθεί νωρίτερα από τη θέση του.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, το προσωπικό πιστεύει ότι και η θέση του αναπληρωτή διευθυντή Τζόναθαν Ουίλιαμς είναι πλέον αβέβαιη, καθώς «προειδοποιήθηκε προσωπικά για τις κλοπές τον Φεβρουάριο του 2021».

Η εφημερίδα επικαλείται πηγή της να λέει ότι, «η διεύθυνση έχει αποκλειστεί από την έρευνα και δεν έχει καμία σχέση με αυτήν… Το ότι η ίδια η διεύθυνση του μουσείου απαγορεύεται να έχει οποιαδήποτε ανάμειξη σε αυτήν την έρευνα είναι ανήκουστο. Αυτό δείχνει ότι οι διαχειριστές έχουν προφανώς χάσει κάθε εμπιστοσύνη στη διεύθυνση».

To Top