«Η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής είναι καθημερινή και αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της κοινής μας αφοσίωσης στο να βρεθούν λύσεις για το περιβάλλον» τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην έναρξη του 1ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ με θέμα τη Θάλασσα («Our Ocean Film Festival») στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την ευκαιρία της 9ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για τους Ωκεανούς, ανέφερε ότι το συνέδριο αυτό, αλλά και το φεστιβάλ κινηματογράφου, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για «επίκαιρες και προσανατολισμένες σε λύσεις συζητήσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον», ενώ εξήρε τη συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ προκειμένου να πραγματοποιηθούν.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «όλα τα έθνη που συμμετέχουν σε αυτή την παγκόσμια διάσκεψη, προωθούν πρωτοβουλίες και πολιτικές που καταπολεμούν την κλιματική κρίση», ενώ τόνισε πως πρέπει να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής μας κληρονομιάς, να διασφαλίσουμε τη βιώσιμη αλιεία και να επιβάλλουμε επιστημονικές και τεχνολογικές συνεργασίες. Όλες οι χώρες φαίνεται να συμφωνούν ότι υπάρχει κρίση και ότι το έργο είναι σημαντικό για ένα βιώσιμο, πλούσιο και διαρκές μέλλον και όμως δεν κάνουμε αρκετά».

Και κατέληξε: «Ξέρω ότι όλοι σας έχετε ένα όνειρο: ονειρευόμαστε και εργαζόμαστε για την ημέρα που δε θα χρειάζεται πλέον να συναντηθούμε για να συζητήσουμε την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η γη. Δυστυχώς, αυτή η μέρα δεν είναι σήμερα. Όλοι ελπίζουμε ότι θα αφήσουμε τον κόσμο καλύτερο απ’ ό,τι τον βρήκαμε. Γι’ αυτό συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια, ώστε μια μέρα να έρθουμε στην Ελλάδα για να γιορτάσουμε την αποστολή που επετεύχθη. Ελπίζω ότι αυτή η μέρα θα έρθει σύντομα».