Τρίτη και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη ημέρα – Οι μύθοι πίσω από τις προλήψεις
Τρίτη και 13 σήμερα, κάτι που μάλλον ήδη γνωρίζετε αν είστε προληπτικοί! Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ο λόγος για τον οποίο η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη μέρα.
Η Πόλις εάλω
Ο πιο διαδεδομένος λόγος για τον οποίο η μέρα αυτή φοβίζει τον κόσμο και θεωρείται κακότυχη έχει τις ρίζες του στην αποφράδα ημέρα, αυτήν της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.
Η Πόλις εάλω Τρίτη 29 Μαΐου 1453. Το άθροισμα της χρονολογίας αυτής, δηλαδή 1+4+5+3, βγαίνει 13.
Μία ακόμα εκδοχή που αφορά στην Κωνσταντινούπολη είναι η Άλωσή της από τους Σταυροφόρους, κάτι που έγινε Τρίτη 13 Απριλίου 1204.
13: Η χαλάστρα του 12
Μία άλλη εξήγηση για τη γρουσουζιά της Τρίτης και 13 βρίσκεται στο ότι «χαλάει» την τελειότητα του αριθμού 12!
Η σημασία του αριθμού 12 είναι ευρέως διαδεδομένη, καθώς πρόκειται για έναν αριθμό πολύ αγαπητό και που εμφανίζεται σε διάφορα πολιτιστικά, θρησκευτικά και επιστημονικά πλαίσια.
Για παράδειγμα, 12 είναι:
- οι μήνες του χρόνου
- τα ζώδια
- οι ώρες στο ρολόι
- οι μαθητές του Χριστού
- τα Ευαγγέλια της Εκκλησίας
- οι θεοί του Ολύμπου
Έτσι, το 13 θεωρείται ότι «χαλάει» την τελειότητα του 12.
Το ‘παν οι μάγισσες
Στις κάρτες ταρώ, η κάρτα του θανάτου έχει πάνω της τον αριθμό 13. Μάλιστα οι Ισπανόφωνοι εκφράζουν την ημέρα με την παροιμία «En martes, ni te cases ni te embarques» (Την Τρίτη, μην παντρεύεσαι και μην ξεκινάς ταξίδι).
Το λένε (και) τα άστρα
Σύμφωνα με την αστρολογία, την Τρίτη είναι κυρίαρχος ο πλανήτης Άρης, ενώ σε κάποια ώρα της ημέρας (τη λεγόμενη «κακιά ώρα») επικρατεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο, κάτι που την καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επειδή, όμως, κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει την ώρα, ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως αποφράδα ημέρα.