Κόσμος

Τουλάχιστον 119 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από τον σεισμό που έπληξε το δυτικό τμήμα του Νεπά…

seismos nepal41

Τουλάχιστον 119 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από τον σεισμό που έπληξε το δυτικό τμήμα του Νεπάλ

Ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Παρασκευή την περιοχή Τζάτζαρκοτ του δυτικού Νεπάλ, όπου αρκετά κτίρια κατέρρευσαν, καθώς τουλάχιστον 119 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν.

Μέχρι στιγμής, «ο απολογισμός ανέρχεται σε 119 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Γκοπάλ Τσάντρα Μπαταράι, εκπρόσωπος της αστυνομίας στην επαρχία Καρνάλι.

«Σπίτια κατέρρευσαν. Ο κόσμος έτρεξε έξω. Είμαι έξω, ανάμεσα στο πλήθος των τρομοκρατημένων κατοίκων. Προσπαθούμε να συλλέξουμε πληροφορίες για τις ζημιές» είπε ένας αστυνομικός, ο Σαντός Ρόκα, μιλώντας νωρίτερα τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο του Νεπάλ ανακοίνωσε πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,4 βαθμών. Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) και το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών ερευνών (USGS) εκτίμησαν πως η δόνηση ήταν μεγέθους 5,6 βαθμών.

Περιφερειακοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως έχει χαθεί η επικοινωνία με τη σεισμόπληκτη περιοχή, όπου περίπου 190.000 κάτοικοι είναι διασκορπισμένοι σε ορεινές κοινότητες. Κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στο επαρχιακό δίκτυο δυσχεραίνουν την πρόσβαση σωστικών συνεργείων στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Ο πρωθυπουργός Πούσπα Καμάλ Νταχάλ εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για τις απώλειες ζωών και τις καταστροφές, ενώ έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να κινητοποιήσουν αμέσως ομάδες διάσωσης και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι το Νέο Δελχί, σε απόσταση περίπου 600 χιλιομέτρων από το επίκεντρο. Βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κατοίκους της ινδικής πρωτεύουσας να ξεχύνονται έντρομοι στους δρόμους.

Το 2015 σεισμός 7,8 βαθμών είχε ισοπεδώσει πόλεις και χωριά στο Νεπάλ, προκαλώντας τον θάνατο σχεδόν 9.000 ανθρώπων.

To Top