Η TikTok περνά στην αντεπίθεση και μηνύει την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια προσπάθεια να σταματήσει την εφαρμογή ενός νομοσχεδίου που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα και το οποίο επιδιώκει να αναγκάσει τον Κινέζο ιδιοκτήτη της εφαρμογής να την πουλήσει αλλιώς θα απαγορευτεί.

Η αγωγή, η οποία κατατέθηκε την Τρίτη στο Εφετείο των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει τη συνταγματική προστασία της ελευθερίας του λόγου.

Η αγωγή αποκαλεί το νόμο «πρωτοφανή παραβίαση» της Πρώτης Τροποποίησης.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία, το Κογκρέσο θέσπισε έναν νόμο που υποβάλλει μια μοναδική, ονομαστική πλατφόρμα ομιλίας σε μόνιμη, πανεθνική απαγόρευση», γράφει η TikTok στην αγωγή, «και απαγορεύει σε κάθε Αμερικανό να συμμετέχει σε μια μοναδική διαδικτυακή κοινότητα με περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως».

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η επίκληση ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια δεν αποτελεί επαρκή λόγο για τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου και ότι το βάρος είναι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αποδείξει ότι ο περιορισμός αυτός είναι δικαιολογημένος. Δεν έχει ανταποκριθεί σε αυτό το βάρος, αναφέρεται στην αγωγή.

Η αγωγή, η οποία αναμενόταν από τότε που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το νομοσχέδιο στις 24 Απριλίου, αναμένεται να τραβήξει, σε ένα ήδη μακρύ χρονοδιάγραμμα για την πιθανή απαγόρευση ή πώληση της εφαρμογής. Η ByteDance, ο κινέζος ιδιοκτήτης του TikTok, είχε ήδη περισσότερο από ένα χρόνο για να κάνει μια κίνηση. Τώρα, οι νομικές διαδικασίες θα διακόψουν αυτό το χρονοδιάγραμμα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να περάσουν χρόνια μέχρι να τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση.

Η αγωγή της Τρίτης είναι η τελευταία εξέλιξη σε μια πολυετή προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει ουσιαστικά το TikTok. Οι προσπάθειες για τον περιορισμό της δημοφιλούς εφαρμογής ανταλλαγής βίντεο συνεχίζονται από το 2020 και μετά, τόσο υπό την κυβέρνηση Τραμπ όσο και υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και δεκάδες πολιτείες έχουν ήδη απαγορεύσει τη χρήση του TikTok σε συσκευές που ανήκουν στην κυβέρνηση.