Κόσμος

Το Παρίσι «καταδικάζει τις επιθέσεις σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ» στη Γάζα

gaza 2

Το Παρίσι «καταδικάζει τις επιθέσεις σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ» στη Γάζα

Η Γαλλία «καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον των εγκαταστάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του ανθρωπιστικού προσωπικού», όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν, έπειτα από ισραηλινά πλήγματα κυρίως στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, τον μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Γαλλία καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον των εγκαταστάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του ανθρωπιστικού προσωπικού, η εργασία του οποίου είναι απαραίτητη για τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας», ανέφερε ο Βεράν σε δήλωση που διαβίβασε στο AFP, αφού νωρίτερα είχε κάνει λόγο στο BFMTV και στο RMC για «σθεναρή» καταδίκη του Παρισιού μετά «τον βομβαρδισμό της Τζαμπαλίγια».

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα κοντά σε ένα σχολείο του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό στην Τζαμπαλίγια, τον τρίτο βομβαρδισμό αυτού του καταυλισμού μέσα σε τρεις ημέρες.

Πλήγματα την Τρίτη και την Τετάρτη στον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, τον μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας, είχαν προκαλέσει τον θάνατο 195 ανθρώπων, τον τραυματισμό άλλων 777 ενώ η τύχη 120 ανθρώπων αγνοείται κάτω από τα συντρίμμια, σύμφωνα πάντα με τη Χαμάς. Σύμφωνα με το Ισραήλ, ο βομβαρδισμός της Τρίτης επέτρεψε να «εξαλειφθεί» υψηλόβαθμος διοικητής της Χαμάς.

Οι απολογισμοί αυτοί δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή. Εξάλλου, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι συνολικά τέσσερα από τα σχολεία του που φιλοξενούσαν εκτοπισμένους επλήγησαν την Πέμπτη από βομβαρδισμούς, τους οποίους η κυβέρνηση της Χαμάς αποδίδει στο Ισραήλ. Από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Τη Τετάρτη η Γαλλία είχε πει πως είναι «πολύ ανήσυχη για τον πολύ βαρύ απολογισμό που είχαν τα ισραηλινά πλήγματα στον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, υπενθυμίζοντας πως «η προστασία του άμαχου πληθυσμού είναι μια υποχρέωση που απορρέει από το διεθνές δίκαιο και επιβάλλεται σε όλους».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνο Γκουτέρες δήλωσε επίσης την Τετάρτη «συντετριμμένος» από τους βομβαρδισμούς στον πυκνοκατοικημένο καταυλισμό, όπου διαβιούν 116.000 πρόσφυγες.

To Top