Κόσμος

Το κυβερνών κόμμα της Βραζιλίας επικρίνει το Ισραήλ που δεν επιτρέπει σε Βραζιλιάνους να εγκαταλείψο…

1696052201 brazil

Το κυβερνών κόμμα της Βραζιλίας επικρίνει το Ισραήλ που δεν επιτρέπει σε Βραζιλιάνους να εγκαταλείψουν τη Γάζα

Το κυβερνών Εργατικό Κόμμα (PT) της Βραζιλίας επέκρινε την Παρασκευή την κυβέρνηση του Ισραήλ επειδή δεν επέτρεψε σε 34 Βραζιλιάνους να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι αποφασίζει επιλεκτικά σε ποιους θα επιτρέψει να φύγουν από τον πολιορκούμενο παλαιστινιακό θύλακα.

Τρεις ημέρες αφότου άνοιξε το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, για να επιτραπεί σε υπηκόους άλλων χωρών να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας, οι Βραζιλιάνοι που περιμένουν να φύγουν δεν συμπεριλήφθηκαν στη λίστα που ενέκρινε το Ισραήλ παρά τις διπλωματικές προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Για τρίτη φορά, η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε την αναχώρηση Βραζιλιάνων πολιτών που κινδυνεύουν από τη σφαγή αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας», υπογράμμισε η πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος της Βραζιλίας Γκλέιζι Χόφμαν σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα. Καταγγέλλοντας αυτήν τη «διάκριση», επεσήμανε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία απολύτως εξήγηση για την απόφαση. Η Βραζιλία επεδίωξε την επίλυση της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων όταν προήδρευσε τον Οκτώβριο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπενθύμισε η Χόφμαν. «Δυστυχώς, η ισραηλινή κυβέρνηση δείχνει ότι ακολουθεί μια πολιτική ιεράρχηση σε ό,τι αφορά την αναχώρηση αμάχων, ευνοώντας ορισμένες χώρες έναντι άλλων», ισχυρίστηκε.

Βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι το Ισραήλ ενοχλήθηκε από σχόλια του προέδρου της Βραζιλίας Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος καταδίκασε μεν την «τρομοκρατική» επίθεση της Χαμάς, αλλά επέκρινε επίσης την «παραφροσύνη του ισραηλινού πρωθυπουργού» Μπενιαμίν Νετανιάχου, «ο οποίος θέλει να σβήσει από τον χάρτη τη Λωρίδα της Γάζας».

Από την Τετάρτη, εκατοντάδες κάτοχοι ξένων διαβατηρίων και βαριά τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη Λωρίδα της Γάζας περνώντας στην Αίγυπτο, χάρη σε συμφωνία που επιτεύχθηκε – με διαμεσολάβηση του Κατάρ – μεταξύ της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Χαμάς.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ορκιστεί να αφανίσει τη Χαμάς αφότου μαχητές της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης εισέβαλαν στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ και σκότωσαν περίπου 1.400 ανθρώπους, ενώ απήγαγαν περισσότερους από 240 άλλους και τους μετέφεραν στη Λωρίδα της Γάζας. Τα στρατιωτικά αντίποινα του Ισραήλ έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 9.250 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του ελεγχόμενου από τη Χαμάς παλαιστινιακού θύλακα.

To Top