Ένα πατροπαράδοτο έθιμο ετών, το κάψιμο του Ιούδα, θα αναβιώσει στις 21:00 του Μεγάλου Σαββάτου στην πλατεία του ορεινού χωριού των Παλαιών Ρουμάτων, του δήμου Πλατανιά στα Χανιά.

Το έθιμο συναντάται σε πολλές περιοχές της Κρήτης και σε ολόκληρη την Ελλάδα, ωστόσο στην περιοχή των Παλαιών Ρουμάτων παρουσιάζει στοιχεία που εμπνεύστηκαν οι διοργανωτές βασισμένοι στην παράδοση.

Την αναβίωση του παλαιού πασχαλιάτικου εθίμου την βραδιά της Αναστάσεως διοργανώνει το Σωματείο Λαϊκής Βιβλιοθήκης Παλαιών Ρουμάτων σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Πλατανιά.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει φρούρηση του Ιούδα, κλέψιμο γειτονικού Ιούδα (από γειτονική ενορία), απόκρουση κλεψίματος Ρουματιανού Ιούδα και κάψιμο

Το «Κάψιμο του Ιούδα» στα Παλαιά Ρούματα των Χανίων 2

Μέχρι και τη δεκαετία του ’70 το έθιμο αυτό τηρούνταν από τους νέους του χωριού που «έκλεβαν» τους Ιούδες από χωριά των γειτονικών ενοριών Φωτακάδο, Κεχρές (ήταν τότε ξεχωριστή ενορία) και έκαιγαν τα ομοιώματα στην πλατεία των Παλαιών Ρουμάτων.

Το έθιμο σταμάτησε μόνο την περίοδο της επταετίας που η κυβέρνηση των συνταγματαρχών δεν επέτρεπε την τέλεσή του. Όταν αποκαταστάθηκε η δημοκρατία οι κάτοικοι της περιοχής όχι μόνο συνέχισαν το έθιμο αλλά αντί ενός έστησαν επτά κεφάλια Ιούδα (όσα τα χρόνια της επταετίας των συνταγματαρχών) και τα έκαψαν συμβολικά στην πλατεία του χωριού.

Από τότε το έθιμο ατόνησε και παρόλο που τηρούνταν κάθε χρόνο, απλοποιήθηκε μιας και οι νέοι του χωριού ήταν λιγοστοί. Φέτος, με πρωτοβουλία του νέου διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου Λαϊκής Βιβλιοθήκης το έθιμο θα ζωντανέψει ξανά στην πλατεία του των Παλαιών Ρουμάτων.