Ελλάδα

Το 60% των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κρήτη δεν παίρνουν τα προβλεπόμενα ρεπό τους και πάνω από τους μισ…

Το 60% των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κρήτη δεν παίρνουν τα προβλεπόμενα ρεπό τους και πάνω από τους μισούς που κάνουν υπερωρίες δεν τις πληρώνονται

Έρευνα του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου στην Κρήτη περιγράφει τις συνθήκες εργασίας στα ξενοδοχεία του νομού.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν παίρνουν τα ρεπό που τους αναλογούν, ενώ εργάζονται και χωρίς να αμείβονται για τις υπερωρίες που κάνουν, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, η έρευνα που διεξήχθη με τη μέθοδο του ερωτηματολογίου και που κλήθηκαν να απαντήσουν ανώνυμα 2045 εργαζόμενοι, έδειξε ότι έξι στους δέκα εργάζονται χωρίς να λαμβάνουν τα προβλεπόμενα ρεπό, ενώ 3 στους 10 δουλεύουν περισσότερες ώρες από όσες επιβάλλει το ωράριό τους, με το 60% αυτών να μην πληρώνονται υπερωρίες.

Η έρευνα διεξήχθη από τις 20 Αυγούστου ως τις 10 Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, που είναι άλλωστε και ο βασικός αποδέκτης των καταγγελιών προς τους εργοδότες ξενοδόχους, και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και πρόκειται να παρουσιαστεί επισήμως στις 25 Σεπτεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα ένα μεγάλο ποσοστό των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που φτάνει το 40%, δεν κατέχει κάποιο τίτλο σπουδών πάνω στο αντικείμενο εργασίας του, αντιμετωπίζεται δηλαδή ως ανειδίκευτος εργάτης. Ωστόσο, πάνω από το 90% των εργαζομένων παρακολούθησαν τα εξειδικευμένα σεμινάρια της Περιφέρειας Κρήτης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Εξίσου αποκαλυπτικό είναι, σύμφωνα πάντα με το σωματείο, ότι η συλλογική σύμβαση εργασίας που συνυπέγραψε φέτος το σωματείο και η Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου και η οποία προβλέπει σημαντικές κλιμακωτές αυξήσεις στους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων, δεν τηρείται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20%, σύμφωνα πάντα με τις απαντήσεις του δείγματος της έρευνας.

To Top