Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου έχει δύο πρωταγωνιστές στο οικογενειακό τραπέζι μετά την Ανάσταση: τη μαγειρίτσα και το τσούγκρισμα των αυγών. Και ενώ όλοι ψάχνουν εναγωνίως με το μάτι ποιο αυγό ενδέχεται να είναι το πιο σκληρό, που θα σπάσει τα υπόλοιπα, υπάρχει μία ολόκληρη επιστημονική απάντηση στην ερώτηση «ποιο αυγό είναι πιο σκληρό για να το διαλέξω».

Τα αυγά, που σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση βάφουμε σε χρώμα κόκκινο την Μεγάλη Πέμπτη, συμβολίζουν τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός.

Όταν το κέλυφός του αυγού, όμως, σπάσει, γεννιέται μια ζωή, όπως συνέβη και με Aνάστασή του Κυρίου. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα της θυσίας του Χριστού, αποτελεί, όμως, και το χρώμα της χαράς για την Ανάσταση του Χριστού.

Επιλέγουμε μεσαίου μεγέθους αυγό. Τα μεγάλα αβγά δεν έχουν τόσο δυνατό κέλυφος, σε σύγκριση με τα μεσαία

Η γεωμετρική ακαμψία είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ακτίνα καμπυλότητας, κι όσο μεγαλύτερη είναι η καμπυλότητα του αυγού, αυξάνονται οι πιθανότητες, ώστε να καταφέρετε να κρατήσετε το αυγό σας αλώβητο.

Η ακαμψία εξαρτάται από δύο παράγοντες: τις ιδιότητες του υλικού (ακαμψία υλικού) και τη γεωμετρία (γεωμετρική ακαμψία). Δεδομένου ότι το περίβλημα των αυγών (τσόφλι) είναι το ίδιο, η μηχανική συμπεριφορά του κελύφους καθορίζεται κυρίως από το συνολικό σχήμα του αυγού.

Επομένως, το μυστικό της νίκης κατά το τσούγκρισμα εντοπίζεται στο σχήμα που έχει το αυγό σας.

Για να γίνουν, όμως, πιο κατανοητές οι παραπάνω προτάσεις και να βγείτε «νικητές», έχουμε ετοιμάσει ορισμένες πρακτικές συμβουλές.

Επιλέγουμε μεσαίου μεγέθους αυγό. Τα μεγάλα αβγά δεν έχουν τόσο δυνατό κέλυφος, σε σύγκριση με τα μεσαία.

Tα αυγά ελευθέρας βοσκής ή τα αυγά φάρμας είναι καλύτερη επιλογή επειδή έχουν πιο σκληρό κέλυφος λόγω της καλύτερης διατροφής των κοτόπουλων. Tο πάχος έχει μικρή σημασία, δεδομένου ότι το «κλειδί» είναι η καμπυλότητα.

Γυαλίστε καλά αυγό σας. Προσπαθήστε να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερες ατέλειες (όπως μικρά εξογκώματα) από το αυγό σας.

Κάντε το πρώτο χτύπημα με την μύτη του αυγού σας στην μύτη του «αντιπάλου» σας κρατώντας σφιχτά το αυγό σας με όλη την παλάμη σας. Στοχεύστε την πιο επίπεδη περιοχή δίπλα από την κορυφή (μύτη).

Τα «μυστικά» για να κερδίσετε στο τσούγκρισμα των αυγών 2

Δεν έχει σημασία πόσο δυνατά χτυπάτε το αυγό, αλλά το σημείο που θα επιλέξετε να κάνετε το χτύπημα.