Κόσμος

Συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης και ο διαχειριστής του αυτοσχέδιου τελεφερίκ στο Πακιστάν μετά τον εγκλωβι…

apegklobismos

Συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης και ο διαχειριστής του αυτοσχέδιου τελεφερίκ στο Πακιστάν μετά τον εγκλωβισμό 8 ανθρώπων

Ο ιδιοκτήτης και ο διαχειριστής του τελεφερίκ, σε καμπίνα του οποίου εγκλωβίστηκαν πριν ημέρες οκτώ άνθρωποι πάνω από ένα βαθύ φαράγγι στο Πακιστάν, συνελήφθησαν επειδή αγνόησαν τις προειδοποιήσεις για την ασφάλεια της εγκατάστασης, ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αστυνομία. Έξι μαθητές παρέμειναν εγκλωβισμένοι στην καμπίνα μαζί με δύο ενήλικες επί περισσότερες από 12 ώρες την Τρίτη, αφού έσπασαν δύο από τα καλώδια που κρατούσαν το τελεφερίκ σε απομονωμένη και ορεινή περιοχή στο βορειοδυτικό Πακιστάν, προτού τελικά διασωθούν.

«Τα καλώδια που χρησιμοποιούνταν ήταν μέτριας ποιότητας και έπρεπε να έχει γίνει συντήρηση στον μηχανισμό», εξήγησε ο Τάχιρ Αγιούμπ Χαν αξιωματούχος της αστυνομίας της επαρχίας Χάιμπερ Παχτούνχβα. «Η αρχική προειδοποίηση έγινε στον ιδιοκτήτη τον Ιούνιο και μία δεύτερη τον Αύγουστο», πρόσθεσε.

Οι αρχές είχαν ζητήσει από τον ιδιοκτήτη του τελεφερίκ να ανανεώσει τον μηχανισμό, να βελτιώσει την ποιότητα των καλωδίων και να λάβει πιστοποιητικό ασφαλείας από την αρμόδια αρχή, πρόσθεσε ο Χαν. «Ο διαχειριστής και ο ιδιοκτήτης συνελήφθησαν από την αστυνομία στο πλαίσιο έρευνας», σημείωσε. Οι έξι έφηβοι πήγαιναν σχολείο όταν δύο από τα τρία καλώδια του τελεφερίκ έσπασαν, με αποτέλεσμα η καμπίνα να βρεθεί να κρέμεται σε ύψος 300 μέτρων. Μετά από τη διάσωσή τους κάποιοι από τους επιβάτες του αυτοσχέδιου τελεφερίκ δήλωσαν ότι στη διάρκεια του εγκλωβισμού τους έχασαν την ελπίδα τους και σκέφτηκαν ακόμη και να πηδήξουν, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Κάποια από τα παιδιά ήταν ιδιαίτερα αγανακτισμένα και σκέφτηκαν να πηδήξουν, αλλά οι μεγαλύτεροι τους έδωσαν ελπίδα», δήλωσε ο Ριζουάν Ουλάχ, 15 ετών. Το πρώτο παιδί κατάφερε να απομακρυνθεί από την καμπίνα με τη βοήθεια ελικοπτέρου 12 ώρες μετά τον εγκλωβισμό τους, την ώρα που ο ήλιος έδυε. Στη συνέχεια το ελικόπτερο αναγκάστηκε λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών και επειδή έπεφτε η νύχτα να επιστρέψει στη βάση του. Μέλη των πακιστανικών ειδικών δυνάμεων χρησιμοποίησαν στη συνέχεια το καλώδιο από το οποίο κρεμόταν η καμπίνα ως εναέρια τροχαλία για να σώσουν τους υπόλοιπους εγκλωβισμένους. Στο Πακιστάν είναι συνηθισμένα αυτού του είδους τα αυτοσχέδια τελεφερίκ που λειτουργούν με καλώδια ή πολλές φορές με απλά σκοινιά για να ενώνουν τα απομονωμένα χωριά σε ορεινές περιοχές.

Οι αρχές ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη την αναστολή για μία εβδομάδα της λειτουργίας όλων των τελεφερίκ στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα προκειμένου να ελεγχθούν.

To Top