Αθλητικά

Συγκλονίζει ο ο Άρης Καμπανός: “Θα μίλαγα με τους δολοφόνους του Άλκη” – Τι είπε για ΠΑΟΚ και Άρη

Συγκλονίζει ο ο Άρης Καμπανός: "Θα μίλαγα με τους δολοφόνους του Άλκη" - Τι είπε για ΠΑΟΚ και Άρη

Συνέντευξη στην εκπομπή «Δίκη στο Open» έκανε ο πατέρας του δολοφονημένου φίλου των Κιτρίνων και μίλησε για το θέμα της οπαδικής βίας και την υποψηφιότητά του στις αυτοδιοικητικές εκλογές συγκλονίζοντας.

Άρης Καμπανός: Στην εκπομπή «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο Άρης Καμπανός και μίλησε για το θέμα της οπαδικής βίας και την υποψηφιότητά του στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και συγκλόνισε λέγοντας ότι θα μπορούσε να μιλήσει με τους καταδικασμένους για τη δολοφονία του γιου τον Φεβρουάριο του 2022.

Αρχικά αναφέρθηκε στο γιατί βάζει υποψηφιότητα στις αυτοδιοικητικές εκλογές: «Το σκεπτικό είναι ότι ήθελα η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη να γίνουν ένας φάρος πολιτισμού. Όταν εννοούμε φάρος πολιτισμού δεν εννοούμε μια λέξη χωρίς σημασία. Πολιτισμός είναι το βασικό παράγωγο τεσσάρων πυλώνων: της δημοκρατίας, των γραμμάτων, των τεχνών και του αθλητισμού. Δεν λογίζεται πολιτισμός χωρίς αθλητισμό. Δυστυχώς στο ποδόσφαιρό μας, επειδή είναι λαοφιλές άθλημα, συγκεντρώνονται άτομα περιθωριακά τα οποία πρέπει να φύγουν, δηλαδή να μπορέσουμε να γιατρέψουμε το απόστημα μέσα στο ποδόσφαιρο μας. Θα πολεμήσω γι αυτό. Ήθελα ο Άλκης να είναι το τελευταίο θύμα. Αλλά δυστυχώς βλέπουμε ότι συνεχίζονται τα επεισόδια, οι σκηνές βίας και ουσιαστικά χάνονται ζωές για ανόητους λόγους, για τη διαφορετικότητα της άποψης, για τη διαφορετικότητα της ομάδας χάνονται ζωές. Δυστυχώς έχουμε νεκρούς και θεωρώ ότι οι λόγοι για τους οποίους χάνονται ζωές είναι εντελώς ανόητοι. Πρέπει να ενσκήψουμε όλοι μας σε αυτό το πρόβλημα, δεν είναι θέμα μόνο της πολιτείας και των αυστηρών νόμων. Κατά την άποψή μου, δύο είναι οι βασικοί τομείς που πρέπει να κοιτάξουμε. Ο ένας είναι η πρόληψη, να βγάλουμε μια καινούρια γενιά ανθρώπων με ηθική διαπαιδαγώγηση. Και στο θέμα της αποτροπής είναι η αστυνομία να συλλαμβάνει αμέσως αυτά τα άτομα που δρουν παραβατικά και η δικαιοσύνη να έχει τις αυστηρότερες ποινές έτσι ώστε να αποτραπούν καινούριοι θερμοκέφαλοι να δημιουργήσουν επεισόδια και να αφαιρούν ζωές».

Πώς θα καταφέρει κάτι που δεν κατάφερε κανείς: «Θα προσπαθήσω να έρθω σε επαφή και με τους συλλόγους, τα σωματεία, με όλο τον κόσμο. Να καθίσουμε στο τραπέζι και να βρούμε λύσεις οι οποίες υπάρχουν. Σίγουρα όμως αυτές οι λύσεις δεν είναι μαγικές και από τη μια στιγμή στην άλλη να δώσουν αποτελέσματα. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μας».

Για τη δέσμευση του Άρη και του ΠΑΟΚ σε αυτόν να γίνει ένα φιλικό παιχνίδι που ακόμα δεν έχει γίνει: «Ίσως δεν ήταν ώριμη η κατάσταση. Πιστεύω θα γίνει αυτός ο φιλικός αγώνας μεταξύ του Άρη και του ΠΑΟΚ γιατί οι αγνοί φίλαθλοι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Ο φανατισμός είναι που φέρνει τη βία. Και η βία δεν αντιμετωπίζεται με βία, παρά μόνο με αγάπη και καλοσύνη. Πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι και οι παράγοντες, και οι φίλαθλοι και τα σωματεία και είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις ώστε να πάψουν να υφίστανται τέτοιου είδους επεισόδια όπου χάνονται ζωές».

Το ποδόσφαιρο είναι λαοφιλές και δέχεται πολύ κόσμο. Και μέσα στο κομμάτι αυτό βρίσκουν στέγη περιθωριακές ομάδες που μπορεί να έχουν και πολιτικό υπόβαθρο, δηλαδή να είναι ακροδεξιοί, ακροαριστεροί και να βγάζουν την οργή και τον θυμό τους σε κάθε τι διαφορετικό. Υπάρχουν τέτοια στοιχεία ατόμων περιθωριακών. Άμα θέλουμε να δούμε την αλήθεια υπάρχουν και διακινήσεις ναρκωτικών μεταξύ ατόμων νεαρής ηλικίας. Είναι ένα πολυποίκιλο φαινόμενο το οποίο δε χρειάζεται τη δράση ενός μόνο ατόμου ή μίας ομάδας, πρέπει όλοι μαζί να ενσκήψουμε στο ποδόσφαιρο για να δώσουμε λύση. Θα χρησιμοποιήσω μια φράση του Νίκου Καζαντζάκη: «Το σκοτάδι δεν αντιμετωπίζεται με σκοτάδι αλλά με το φως. Και η βία δεν αντιμετωπίζεται με βία άλλα με αγάπη. Δηλαδή ακόμα και αυτά τα περιθωριακά άτομα δεν πρέπει να τα περιθωριοποιήσουμε περισσότερο. Πρέπει να τα αγκαλιάσουμε και να τα οδηγήσουμε στον σωστό δρόμο. Δηλαδή, αν κοιτάξουμε να τα διώξουμε, μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα σε άλλους τομείς εκτός ποδοσφαίρου. Χρειάζεται η συστράτευση όλων μας».

Αν μπορούσε να μιλήσει με τους καταδικασθέντες για τη δολοφονία του Άλκη: «Θα μπορούσα να το κάνω κι αυτό. Είναι ίσως αυτό που δεν κάνανε οι γονείς τους και η κοινωνία. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια εάν θέλουμε να μπορέσουμε να δούμε μια καλύτερη κοινωνία. Μια κοινωνία που να φωτίζει πολιτισμό. Είναι αυτονόητα πράγματα, χρειάζονται και αυτά τα παιδιά να ακουστούν μόνο με επιχειρήματα. Έχουν μια διαφορετική άποψή, να την έχουν. Όμως το να την επιβάλλουν με τη βία είναι εντελώς λάθος και πρέπει να τους εξηγήσεις ότι ο τρόπος με τον οποίο ενεργούν είναι λάθος. Ξαναλέω ότι η βία δεν αντιμετωπίζεται με βία, μόνο με αγάπη και καλοσύνη», είπε ο Άρης Καμπανός.

alkis22205

To Top