Κόσμος

Στόλτενμπεργκ: Με τρία νέα σχέδια θα ενισχυθεί η άμυνα του ΝΑΤΟ – 300.000 στρατεύματα θα τεθούν σε υ…

AP23164666820531

Στόλτενμπεργκ: Με τρία νέα σχέδια θα ενισχυθεί η άμυνα του ΝΑΤΟ – 300.000 στρατεύματα θα τεθούν σε υψηλότερη ετοιμότητα

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ξεκαθάρισε ότι η άμυνα της Συμμαχίας θα ενισχυθεί με τρία νέα σχέδια, ώστε να τεθούν σε υψηλότερη ετοιμότητα 300.000 στρατεύματα.

«Στη Σύνοδο θα κάνουμε περαιτέρω σημαντικά βήματα για να ενισχύσουμε την αποτροπή και την άμυνα με τρία νέα αμυντικά σχέδια που αφορούν ευρύτερες περιοχές για να αντιμετωπίσουμε δύο βασικές απειλές, τη Ρωσία και την τρομοκρατία» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ. Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι τα σχέδια έχουν ως εξής: «Ένα σχέδιο για το Βορρά, τον Ατλαντικό και την Αρκτική, ένα για το κέντρο που καλύπτει την περιοχή της Βαλτικής και την Κεντρική Ευρώπη και ένα νότιο σχέδιο για τη Μεσόγειο και τη Μαύρη θάλασσα».

Επίσης, προσέθεσε ότι το ΝΑΤΟ για να υλοποιήσει αυτά τα σχέδια «θέτει 300.000 στρατεύματα σε υψηλότερη ετοιμότητα. Συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής αεροπορικής και ναυτικής δύναμης μάχης».

Αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας σημείωσε ότι η συνάντηση μεταξύ του ίδιου, του Πρωθυπουργού της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, θα γίνει το απόγευμα της Δευτέρας. Επανέλαβε ότι η χθεσινή συνάντηση μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας, Τουρκίας και ΝΑΤΟ ήταν «εποικοδομητική» και «καλή» και σημειώθηκε πρόοδος. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουμε να σημειώνουμε πρόοδο, αλλά υπάρχουν ακόμη κενά που πρέπει να καλυφθούν. Γι’αυτό προσκάλεσα τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό Κρίστερσον να συναντηθούμε στο Βίλνιους. Θα συναντηθούμε οι τρεις μας με τους ειδικούς μας, για να καθίσουμε και να δούμε τις λεπτομέρειες, τα συγκεκριμένα ζητήματα» επισήμανε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε σχέση με την Ουκρανία αναμένεται οι ηγέτες να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο με τρία σημεία. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, «πρώτα θα συμφωνήσουμε σε ένα πολυετές πρόγραμμα βοήθειας για να υπάρξει διαβεβαίωση πλήρους διαλειτουργικότητας μεταξύ των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και του ΝΑΤΟ. Δεύτερον, θα αναβαθμίσουμε τους πολιτικούς μας δεσμούς ιδρύοντας το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας και τρίτον αναμένω οι ηγέτες των συμμάχων μας να επαναβεβαιώσουν ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ».

To Top