Οικονομία

Στο έλεος της ακρίβειας η Ελλάδα – Στη δεύτερη χειρότερη θέση της Ευρώπης στον πληθωρισμό των τροφίμων

H ακρίβεια, οι ανατιμήσεις και εν γένει το αυξημένο κόστος ζωής, δυσκολεύουν αφάνταστα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους, με τους πολίτες να βλέπουν τον πληθωρισμό των τροφίμων ν’ αδειάζει το πορτοφόλι τους.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που δημοσιοποίησε η Eurostat, η Ελλάδα είχε τον Μάρτιο τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Μέγγενη και στα καύσιμα – «Χρυσή» η αμόλυβδη βενζίνη

Δραματική είναι και η κατάσταση στα καύσιμα, αφού ακόμη μια βδομάδα έκλεισε με τους Έλληνες οδηγούς να πληρώνουν την τρίτη ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη με 1,965/λίτρο. Μόνο στη Δανία και την Ολλανδία, η βενζίνη είναι ακριβότερη.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων διαμορφώθηκε λοιπόν στο 5,4%, με την Ελλάδα να είναι μόνο πίσω από τη Μάλτα, όπου ο σχετικός δείκτης ήταν 6,2%, και πάνω από την Ισπανία, όπου ο πληθωρισμός των τροφίμων διαμορφώθηκε στο 4,4%.

Αντίθετα, στην Ευρωζώνη, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν μέσα σε έναν χρόνο σε πολύ χαμηλότερο βαθμό, κατά 1,7%.

Κατά τα στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), τιμές αγαθών πραγματικά εκτοξεύτηκαν, με τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης ν’ αποτυγχάνουν για πολλοστή φορά.

Αυτές είναι: 9,40% σε νερά – αναψυκτικά, 5,02% σε ξηρούς καρπούς και σνακ, 4,62% στα έτοιμα γεύματα, 4,57% σε ξηρά τρόφιμα παντοπωλείου, 4,31% σε μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη.

Ενδεικτικά, η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ Ελλάδας – Ευρώπης καταγράφεται στο ελαιόλαδο, με τον σχετικό πληθωρισμό να είναι στη χώρα μας ο δεύτερος υψηλότερος, με 67,2%, που είναι 2η υψηλότερη τιμή από το 2005, οπότε και άρχισαν να γίνονται οι εν λόγω μετρήσεις. Μόνο στην Ισπανία ήταν ψηλότερος, με 70%, ενώ ο κοινοτικός μέσος όρος είναι στο 51,5%.

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις των παραγωγών, που λένε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε έναν τρελό ρυθμό αυξήσεων και τους επόμενους μήνες, αφού τ’ αποθέματα έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Όσον φορά στον πληθωρισμό των φρούτων, είναι κι αυτός πολύ πιο πάνω από αυτόν της Ευρώπης.

Τον Μάρτη ήμασταν στη χειρότερη θέση ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη, με τον δεύτερο χειρότερο να είναι πολύ μακριά από εμάς. Συγκεκριμένα, είχαμε σχεδόν τριπλάσια τιμή (12,5%) σε σχέση με της Ευρώπης (4,9%), και μάλιστα ήταν αυξημένος σε σχέση με του Φεβρουαρίου (12,2%).

Οι περσινές τιμές σε σχέση με τις αντίστοιχες της περασμένης Παρασκευής, δείχνουν τις αυξήσεις:

  • τα ακτινίδια έχουν αυξηθεί 23% (1,3€ – 1,6€)
  • τα αχλάδια έχουν αυξηθεί 25% (1,2€ – 1,5€)
  • τα μανταρίνια έχουν αυξηθεί 16,7% (1,2€ – 1,4€)
  • τα μήλα έχουν αυξηθεί από 7,5% έως 22% ανάλογα με την ποικιλία
  • οι φράουλες έχουν αυξηθεί 200% ( 1,5€ – 3€)

Σε ό,τι αφορά τα λαχανικά, στην Ελλάδα οι τιμές αυξάνονται (4%) , στην Ευρωζώνη μειώνονται (-4,3%). Μόνο οι Ιρλανδοί μας ξεπέρασαν με αυξήσεις 6,8%. Οι περσινές σε σχέση με τις φετινές τιμές:

  • 9% στα καρότα (0,55€ – 0,60€)
  • 12% στα φρέσκα κρεμμυδάκια ( 1,2€ – 1,3€)
  • 16,67% στα λάχανα (0,3€ – 0,35€)
  • 11,1% – 14,5% στις πατάτες ανάλογα με την ποικιλία
  • 47% στα σκόρδα εισαγωγής (1,7€ – 2,5€)

Όσον αφορά στα αβγά, καταγράφεται εξαπλάσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα σε σχέση την Ευρωζώνη, 6,1% έναντι 0,1%, με τη χώρα μας να βρίσκεται στη χειρότερη θέση της Ευρώπης. Το πρώτο τρίμηνο του 2024 ο πληθωρισμός ανεξήγητα επιταχύνεται στην Ελλάδα και αποκλιμακώνεται στην Ευρωζώνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο η Ελλάδα είχε 1,5% και η Ευρωζώνη 2%.

Στα ύψη είναι και ο πληθωρισμός μας στα ψάρια και τα θαλασσινά, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει, με 5,7%, την τέταρτη χειρότερη θέση στην Ευρώπη, πίσω από την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Μάλτα, με τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη να είσαι στο 2,2%

Σχετικά με το αρνί και το κατσίκι, η Ελλάδα είχε στις 31/4 τον 6ο υψηλότερο πληθωρισμό, με 4,8% έναντι 3,2% της Ευρωζώνης.

To Top