Κόσμος

Στην Καλιφόρνια οι εργαζόμενοι σε εστιατόρια fast – food θα αμείβονται με κατώτατο ωρομίσθιο 20 δολα…

Στην Καλιφόρνια οι εργαζόμενοι σε εστιατόρια fast – food θα αμείβονται με κατώτατο ωρομίσθιο 20 δολαρίων

Οι εργαζόμενοι σε εστιατόρια ταχείας εξυπηρέτησης (fast-food) στην Καλιφόρνια θα κερδίζουν τουλάχιστον 20 δολάρια την ώρα και θα έχουν λόγο στη θέσπιση προτύπων στον χώρο εργασίας τους, προβλέπει ο νέος νόμος που υπέγραψε χθες Πέμπτη ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ.

Η νομοθετική ρύθμιση προέκυψε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου συμβιβασμού, χάρη στον οποίο οι αλυσίδες εστιατορίων ταχείας εξυπηρέτησης συμφώνησαν να ματαιώσουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 2024 για την κατάργηση νόμου που αποσκοπούσε σε αύξηση αποδοχών και βελτίωση των εργασιακών συνθηκών για τους υπαλλήλους. Από την πλευρά τους, τα συνδικάτα συμφώνησαν να αποσύρουν τις αξιώσεις τους για λογοδοσία των δικαιοπαρόχων σε ό,τι αφορά παραβιάσεις επιχειρήσεων με τις οποίες έχουν υπογράψει συμβάσεις εμπορικής συνεργασίας (franchising).

Κατά μέσο όρο, το ωρομίσθιο ενός υπαλλήλου σε εστιατόριο ταχείας εξυπηρέτησης στις ΗΠΑ ανερχόταν σε 13,43 δολάρια το 2022, αλλά στην Καλιφόρνια ήταν 16,60 δολάρια. Το κατώτατο ωρομίσθιο, που θα τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο, μεταφράζεται σε ετήσιες αποδοχές 41.600 δολαρίων.

Όπως είπε ο κυβερνήτης Νιούσομ, στην Καλιφόρνια υπάρχουν σήμερα περισσότεροι από 550.000 εργαζόμενοι σε 30.000 εστιατόρια ταχείας εξυπηρέτησης. Στην πλειονότητά τους, αντιπροσωπεύουν την κύρια πηγή εισοδήματος για τις οικογένειές τους – σε αντίθεση με την επικρατούσα αντίληψη ότι πρόκειται κυρίως για έφηβους που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην αγορά εργασίας, υπογράμμισε ο Νιούσομ. Το 80% προέρχεται από μειονοτικές ομάδες, ενώ τα 2/3 είναι γυναίκες, συμπλήρωσε.

Εκτός από την αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου, ο νέος νόμος θεσπίζει την ίδρυση επιτροπής – στην οποία θα εκπροσωπούνται τόσο εργοδότες όσο και εργαζόμενοι στον κλάδο – που θα μπορεί να εγκρίνει περαιτέρω αυξήσεις και να θεσπίζει πρότυπα για τις συνθήκες εργασίας, κάτι που τα συνδικάτα χαιρέτισαν ως ιστορική κίνηση.

Κατά μέσο όρο, το κατώτατο ωρομίσθιο ανεξαρτήτως κλάδου ανέρχεται σε 15,50 δολάρια στην Καλιφόρνια και είναι από τα υψηλότερα σε όλες τις ΗΠΑ. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το κατώτατο ωρομίσθιο παραμένει αμετάβλητο από το 2009 στα 7,25 δολάρια – κάτι που μεταφράζεται σε ετήσιες αποδοχές 15.080 δολαρίων για εργαζόμενο με 40 ώρες απασχόλησης την εβδομάδα.

To Top