Πολιτική

Σταύρος Θεοδωράκης: Ο Κασσελάκης γοητεύει τον νέο αντισυστημισμό που συνεχώς φουντώνει

5971312

Σταύρος Θεοδωράκης: Ο Κασσελάκης γοητεύει τον νέο αντισυστημισμό που συνεχώς φουντώνει

Στο φαινόμενο Κασσελάκης αναφέρεται ο δημοσιογράφος και πρώην πολιτικός αρχηγός Σταύρος Θεοδωράκης, επικρίνοντας όσους μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επιτίθεται στον εξ Αμερικής νεαρό επιχειρηματία.

Σε κείμενό του που δημοσιεύεται σήμερα στην Καθημερινή και έχει ηχογραφηθεί και ως podcast με τίτλο «Γιατί οι σύντροφοι πυροβολούν τον Κασσελάκη;» αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εν αρχή με έχουν ξαφνιάσει κάποιοι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ που κοιτούν περιφρονητικά προς τη μεριά του, λες και αντικρίζουν κάτι παράταιρο. Κάτι που δεν συνάδει με τα ιδανικά και την αισθητική της αριστεράς. Και είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν δεχθεί στο κόμμα τους και πολύ περισσότερο στην κυβέρνησή τους κάθε καρυδιάς καρύδι – όπως συμβαίνει δηλαδή σε όλα τα κόμματα εξουσίας. Και αναρωτιέμαι γιατί τους ενοχλεί το κολλαριστό πουκάμισο του Κασσελάκη και δεν τους ενοχλούσε το ιδρωμένο πουκάμισο του Καμμένου. Πώς είναι δυνατόν να σχολιάζουν ως κενό τον λόγο του Κασσελάκη αυτοί που εμφάνιζαν τον Χαϊκάλη ως τον επαΐοντα που θα έλυνε το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας».

Κατά τον ίδιο, ο νικητής του α’ γύρου των εσωκομματικών εκλογών εκφράζει καλύτερα από τους συνυποψηφίους του το «νέο κύμα της αγανάκτησης» που φουντώνει ξανά λόγω της επικαιρότητας.\

«Ο Κασσελάκης είναι αλήθεια, βοηθήθηκε πολύ από την γκρίζα πραγματικότητα που ζούμε. Το έγκλημα στα Τέμπη γέννησε ένα νέο «αντισυστημισμό» που συνεχώς φουντώνει από τότε – πότε με τις φωτιές, πότε με τις πλημμύρες, πότε με τα εγκλήματα στα γήπεδα ή στο λιμάνι. Και το νέο κύμα της αγανάκτησης έχει αρχίσει να σαρώνει ξανά. Και να παρασέρνει όλους τους «παλιούς». Ο Κασσελάκης λοιπόν, ως νεοφερμένος και «αθώος του αίματος» πλασάρει μια «ανθρώπινη ατζέντα» – μελάτη και ασαφή προς το παρόν – που γοητεύει τους νέους αντισυστημικούς.

Θυμίζει επίσης ο συντάκτης τις απαντήσεις που του είχε δώσει ο κ. Κασσελάκης σε προηγούμενο podcast και τον αποκαλεί «σοσιαλφιλελεύθερο που ψάχνει ακόμα τα πατήματά του στην Ελλάδα. «Έχει ψηφίσει λοιπόν μόνο μια φορά στην Ελλάδα, το 2009. Και ψήφισε ΠΑΣΟΚ. Είναι υπέρ του σταθμού μετρό στα Εξάρχεια, αρκεί το έργο να γίνει με διαφάνεια για να μην υπάρχουν σπατάλες. Όπως είναι και υπέρ της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο, αρκεί επίσης να γίνει με όρους διαφάνειας. Μη κρατικά πανεπιστήμια; «Δεν έχω ξεκάθαρη άποψη» μου είπε τότε ευθαρσώς. Και αν το κράτος έπρεπε να ενισχύσει οικονομικά μια μόνο ηλικιακή ομάδα, αυτός θα επέλεγε τους νέους και όχι τους συνταξιούχους.

Τον ενοχλεί επίσης η τοξικότητα στα social media και το γεγονός ότι ξοδεύουμε πολλές ώρες βλέποντας τις ζωές των άλλων αντί να βελτιώνουμε τον εαυτό μας. Ήρωάς του στον πραγματικό κόσμο είναι ο Αλαν Τούρινγκ, ο Αγγλος μαθηματικός που αποκρυπτογράφησε το Enigma των Γερμανών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένας κορυφαίος επιστήμονας, ανοιχτά γκέι σε μια δύσκολη εποχή και αυτός ίσως είναι και ο λόγος που σπρώχτηκε στην αυτοκτονία στα 41 του χρόνια. Ενώ, κινηματογραφικός του ήρωας είναι ο Batman, ένας «προστάτης χωρίς εξωπραγματικές δυνάμεις», όπως μου είπε.

Ποιος είναι λοιπόν ο Κασσελάκης; Ένας σοσιαλφιλελεύθερος θα έλεγα που ακόμη ψάχνει τα πατήματά του στην Ελλάδα. Ένα μείγμα Μητσοτάκη και Τσίπρα – ναι ξέρω για κάποιους ένθεν κακείθεν διαπράττω ιεροσυλία», καταλήγει ο κ. Θεοδωράκης.

To Top