Οικονομία

Σταθερά vs κυμαινόμενα τιμολόγια – Ποια προϊόντα συμφέρουν εν μέσω κρίσης [γραφήματα]

revma 1 768x462 1 1

revma 1 768x462 1 1

Στο δίλημμα των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας για την επιλογή προγράμματος παροχής ρεύματος με κυμαινόμενο ή σταθερό τιμολόγιο έρχεται να απαντήσει με τη μηνιαία του έρευνα ο HEPI.

Πρόκειται για τον Δείκτη Οικιακών Τιμών Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχουν καθιερώσει οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Ουγγαρίας και της Αυστρίας σε συνεργασία με την εταιρεία VaasaETT. Ο HEPIκαταγράφει την πορεία των τιμών ρεύματος για τα νοικοκυριά σε 33 πόλεις της Ευρώπης.

Απόφαση δικαστηρίου: Νόμιμη η ρήτρα αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα

Η έρευνα

Στην τελευταία του έρευνα για τον μήνα Μάρτιο, ένα τμήμα της αφιερώνεται στη σύγκριση των προγραμμάτων ρεύματος με σταθερά τιμολόγια και κυμαινόμενα.

Στο σημείο αυτό να εξηγήσουμε ότι τα πρώτα αφορούν στην παροχή από τις εταιρείες ενέργειας τιμολογίων με σταθερή αξία της κιλοβατώρας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Συνήθως αυτό εκτείνεται στο ένα έτος. Τα κυμαινόμενα δεν έχουν συγκεκριμένη λήξη και τα τιμολόγια ακολουθούν τις μεταβολές των χονδρεμπορικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας.

Το συγκεκριμένο τμήμα της έρευνας εξετάζει τις τιμές των σταθερών και των κυμαινόμενων σε 15 πόλεις της Ε.Ε.

photo1681386645
Σταθερά τιμολόγια

Όπως αναφέρεται πριν από την ενεργειακή κρίση τα σταθερά τιμολόγια και τα μεταβλητά ήταν σχετικά παρόμοια.

Ένα σταθερό τιμολόγιο ήταν συχνά φθηνότερο, καθώς παρείχε στον προμηθευτή χαμηλότερο εμπορικό ρίσκο.

Στις πιο ώριμες αγορές οι καταναλωτές έτειναν να επιλέγουν τα σταθερά τιμολόγια. Μετά την κρίση, η κατάσταση έχει ως επί το πλείστον αντιστραφεί.

Τα «σταθερά» όπου είναι διαθέσιμα (σε ορισμένες αγορές δεν προσφέρονταν από τις αρχές ή τα μέσα της κρίσης), τείνουν πλέον να είναι υψηλότερα από τα μεταβλητά.

Κυμαινόμενα τιμολόγια

Ο HEPI σε ένα δείγμα 15 ευρωπαϊκών χωρών μετρά τη μέση τιμή των σταθερών τιμολογίων στα 39,49 λεπτά του ευρώ, ενώ για τα μεταβλητά είναι στα 31,35 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Αξίζει να τονιστεί πως πια στις 10 από τις προαναφερόμενες 15 χώρες παρέχονται και οι δύο τύποι των προγραμμάτων ρεύματος.

photo1681386652
Η Αθήνα

Στην Αθήνα η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο προγράμματα είναι τεράστια… Η μέση τιμή των σταθερών φτάνει στα 60 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ η μέση τιμή των κυμαινόμενων είναι στα 26,33 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στις 15 πόλεις τα νοικοκυριά της Αθήνας βρίσκονται στη 10η θέση ως προς τα κυμαινόμενα τιμολόγια, ενώ τα σταθερά είναι τα δεύτερα ακριβότερα. Τα πλέον τσουχτερά προϊόντα με αμετάβλητες τις τιμές είναι της Κοπεγχάγης που ξεπερνούν τα 65 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στην τρίτη θέση είναι εκείνα της  Ρώμης με τιμές στα περίπου 50 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Τα πλέον φθηνότερα κυμαινόμενα είναι στο Ελσίνκι με 18,92 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως πριν την ενεργειακή κρίση στην ελληνική αγορά, η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών επέλεγαν τα προϊόντα με κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος. Στην κατηγορία των σταθερών ήταν περί τους 500.000 με 600.000 οικιακούς καταναλωτές. Όταν πυροδοτήθηκε η κρίση σημαντικός αριθμός στράφηκε στα σταθερά προϊόντα. Ωστόσο, λίγους μήνες μετά οι εταιρείες παροχής ρεύματος περιόρισαν δραστικά την προσφορά τους.

Πηγή: ΟΤ

To Top