Χιλιάδες διαδηλωτές απέκλεισαν απόψε κεντρική διασταύρωση στην Τιφλίδα, την πρωτεύουσα της Γεωργίας, όπου συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις εναντίον του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου περί «ξένων πρακτόρων».

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν την κυκλοφορία στην Πλατεία Ηρώων, έναν πολυσύχναστο κόμβο της γεωργιανής πρωτεύουσας.

Χθες Τετάρτη, το κοινοβούλιο της Γεωργίας ενέκρινε σε δεύτερη ανάγνωση το νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες» που έχει επικριθεί ότι είναι ρωσικής εμπνεύσεως. Σύμφωνα με αυτό, οι οργανισμοί που λαμβάνουν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, θα καταχωρίζονται ως «ξένοι πράκτορες» – ότι εξυπηρετούν δηλαδή συμφέροντα ξένης δύναμης.

Το γεωργιανό κοινοβούλιο αναμένεται να εξετάσει το νομοσχέδιο σε τρίτη ανάγνωση σε περίπου δύο εβδομάδες.

Στα «κάγκελα» οι Γεωργιανοί

Η χώρα του Καυκάσου αντιμετωπίζει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις από τις 9 Απριλίου, αφού το κυβερνών κόμμα, το Γεωργιανό Όνειρο, επανεισήγαγε το νομοσχέδιο που θεωρείται εμπόδιο στις φιλοδοξίες της Γεωργίας να ενταχθεί στην ΕΕ.

Η αστυνομία, η οποία είχε προχθές διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος κάνοντας χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ, χρησιμοποίησε αυτή τη φορά σπρέι πιπεριού και αντλίες νερού υπό πίεση για να απομακρύνει μικρή ομάδα διαδηλωτών που προσπαθούσε να αποκλείσει την πλαϊνή είσοδο του κοινοβουλίου.

Η διαμαρτυρία των υπολοίπων διαδηλωτών συνεχίστηκε ειρηνικά στη διάρκεια της νύχτας.

«Η παράλογη βία τους είναι μάταιη. Το μόνο που θα συμβεί είναι να διευρυνθεί η διαμαρτυρία καθώς αυξάνεται η λαϊκή οργή κατά της κυβέρνησής μας», σχολίασε ένας από τους διαδηλωτές, ο 20χρονος Τάτο Γκατσετσιλαντζέ.

«Διατήρηση της πορείας» προς την ΕΕ

«Η Γεωργία ανήκει στην Ευρώπη και δεν θα ανεχθούμε ρωσικούς νόμους και μια φιλορωσική κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο αντλεί την έμπνευσή του από ρωσικό νόμο που χρησιμοποιείται από το Κρεμλίνο για να καταστέλλονται οι φωνές των αντιφρονούντων.

Το υπουργείο Εσωτερικών βεβαίωσε ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε «ειδικά μέσα που προβλέπονται από το νόμο –σπρέι πιπεριού και αντλίες νερού—για να αποκαταστήσει τη δημόσια τάξη».

Η ΕΕ καταδίκασε τη «βία» της αστυνομίας στη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας κατά την οποία δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων ένας φωτορεπόρτερ του AFP, βρέθηκαν στο στόχαστρο. Επίσης συνελήφθησαν γύρω στους εξήντα διαδηλωτές.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες ότι παρακολουθεί με «έντονη ανησυχία» τις διαδηλώσεις και κάλεσε το Τμπιλίσι «να διατηρήσει την πορεία» προς την ΕΕ.

Για τις ΗΠΑ, «ο νόμος αυτός και η αντιδυτική ρητορική του Γεωργιανού Ονείρου θέτουν τη Γεωργία σε επισφαλή τροχιά».

«Η χρήση βίας για την καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων και της ελευθερίας της έκφρασης είναι απαράδεκτη και καλούμε τις αρχές να επιτρέψουν στους μη βίαιους διαδηλωτές να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.

Παράλληλα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση «με ανησυχία» και εξέφρασε τη λύπη του για «τις βιαιότητες κατά των διαδηλωτών».

Στα «κάγκελα» η Γεωργία για το νομοσχέδιο περί ξένης επιρροής – Χιλιάδες διαδηλωτές απέκλεισαν κεντρική πλατεία 2

«Η Γεωργία θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της για να προσεγγίσει την ΕΕ σύμφωνα με την επιθυμία του πληθυσμού της», σημείωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε μήνυμα που ανήρτησε στο X.

Παρόμοιες συγκεντρώσεις έγιναν αυτή την εβδομάδα σε όλη τη χώρα, κυρίως στο Μπατούμι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γεωργίας, και στο Κουτάισι, την κύρια πόλη της δυτικής περιφέρειας Ιμερέτι.

Αν υιοθετηθεί ο νόμος αυτός, θα αξιώνεται από κάθε μη κυβερνητική οργάνωση ή όμιλο μέσων ενημέρωσης, που λαμβάνει πάνω από το 20% της χρηματοδότησής του από το εξωτερικό, να καταχωρίζεται ως «οργανισμός που επιδιώκει συμφέροντα ξένης δύναμης».

Η κυβέρνηση της Γεωργίας δηλώνει από την πλευρά της ότι το μέτρο αυτό αποσκοπεί να υποχρεώσει τις οργανώσεις να επιδεικνύουν μεγαλύτερη «διαφάνεια» όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις τους.

Μια πρώτη εκδοχή του νομοσχεδίου αυτού είχε εγκαταλειφθεί πέρυσι έπειτα από μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Οι ταραχές αυτές σημειώνονται μερικούς μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, τον Οκτώβριο, οι οποίες θεωρούνται σημαντικό τεστ για τη δημοκρατία στην πρώην σοβιετική δημοκρατία που βρίσκεται αντιμέτωπη συχνά με πολιτικές κρίσεις.

Τον Δεκέμβριο, η ΕΕ χορήγησε στη Γεωργία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, αλλά δήλωσε ότι το Τμπιλίσι θα πρέπει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του δικαστικού και του εκλογικού του συστήματος, να αυξήσει την ελευθερία του Τύπου και να περιορίσει την εξουσία των ολιγαρχών πριν από την επίσημη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο ΟΗΕ ζητεί την απόσυρση του νομοσχεδίου

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε σήμερα την απόσυρσή του νομοσχεδίου περί «ξένης επιρροής» το οποίο εξετάζεται στο κοινοβούλιο της Γεωργίας και εκφράζει την ανησυχία του για τη δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον όσων αντιτίθενται σε αυτό.

«Προτρέπω τις γεωργιανές αρχές να αποσύρουν το νομοσχέδιο αυτό και να αρχίσουν έναν διάλογο, κυρίως με την κοινωνία των πολιτών και τα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο Φόλκερ Τουρκ, σύμφωνα με ανακοίνωση, εκτιμώντας ότι ο χαρακτηρισμός των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης που επωφελούνται από ξένη χρηματοδότηση ως οργανώσεις που ενεργούν προς το συμφέρον ξένης δύναμης συνιστά σοβαρή απειλή για τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι.

Στα «κάγκελα» η Γεωργία για το νομοσχέδιο περί ξένης επιρροής – Χιλιάδες διαδηλωτές απέκλεισαν κεντρική πλατεία 3

«Με ανησυχούν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για περιττή και δυσανάλογη χρήση βίας από τις δυνάμεις της τάξης κατά των διαδηλωτών και των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης στο Τμπιλίσι, την πρωτεύουσα της Γεωργίας, αυτή την εβδομάδα», υπογράμμισε ο Τουρκ.

«Καλώ τις αρχές να διενεργήσουν γρήγορες και διαφανείς έρευνες για όλες τις καταγγελίες που αφορούν κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια ή μετά τις διαδηλώσεις ή κατά την κράτηση», τονίζει ο Τουρκ.

Ζητεί την απελευθέρωση των ανθρώπων που συνελήφθησαν «αυθαίρετα» και επίσης καλεί τους διαδηλωτές «να ασκήσουν τα δικαιώματά τους ειρηνικά και χωρίς να καταφεύγουν στη βία».

Πηγή: ΑΠΕ