Κόσμος

Σπάνε τα ρεκόρ οι ανθρωποκτονίες στην Κόστα Ρίκα – Αναμένεται να αυξηθούν σε 16 ανά 100.000 κατοίκου…

QL6LGSN56BILDEJBZKFMLYMQM4

Σπάνε τα ρεκόρ οι ανθρωποκτονίες στην Κόστα Ρίκα – Αναμένεται να αυξηθούν σε 16 ανά 100.000 κατοίκους

Αρνητικό ρεκόρ κατέγραψαν οι ανθρωποκτονίες στην Κόστα Ρίκα, καθώς τουλάχιστον 656 πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις αρχές του έτους, με τις αρχές να ανακοινώνουν την Παρασκευή ότι οι νεκροί μέσα στο 2023 θα ξεπεράσουν τους 900.

Επί δεκαετίες η Κόστα Ρίκα θεωρούνταν η ασφαλέστερη χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Ωστόσο, πλέον η εγκληματικότητα έχει ανέλθει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ο δείκτης ανθρωποκτονιών αναμένεται να αυξηθεί φέτος σε 16 ανά 100.000 κατοίκους, από 12,6 που ήταν το 2022. Στην επαρχία Λιμόν ο δείκτης εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τις 33 ανά 100.000 κατοίκους.

Οι αρχές αποδίδουν τα 2/3 των ανθρωποκτονιών σε συμμορίες που συγκρούονται για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μάριο Σαμόρα είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις» για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και ότι θα χρειαστεί μια σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της ασφάλειας. Ο Σαμόρα, ο οποίος ανάλαβε καθήκοντα τον περασμένο Μάιο, είχε το ίδιο χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση της προέδρου Τσιντσίγια (2010-2014) και έχει φήμη πολιτικού με σκληρή στάση σε θέματα εγκληματικότητας.

Ο πρόεδρος Ροδρίγο Τσάβες ανακοίνωσε τον Απρίλιο δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, αφότου ο κυριότερος σύνδεσμος επιχειρήσεων της Κόστα Ρίκα προειδοποίησε πως η «κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης» συνιστά απειλή για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τουριστών.

«Υπάρχει ένας αδιάκοπος αγώνας για εξουσία και πόρους», είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, υπογραμμίζοντας πως η εκστρατεία για την εξάρθρωση των συμμοριών είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.

To Top