Σε μία σοκαριστική αποκάλυψη προχώρησε επιζών από το φεστιβάλ Nova στο Ισραήλ, εκεί όπου η Χαμάς ξεκίνησε την επίθεσή της, την 7η Οκτωβρίου 2023.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίου για τη θεραπεία των επιζώντων από την επίθεση, ο Γκάι Μπεν Σίμον, όπως μεταδίδει το i24news.tv αποκάλυψε ότι 50 από τους παρευρισκόμενους στο φεστιβάλ έφεραν ψυχολογικά τραύματα και έβαλαν τέλος στη ζωή τους.

«Λίγοι το ξέρουν, αλλά υπάρχουν περίπου 50 αυτοκτονίες από επιζώντες του φεστιβάλ Nova. Και αυτός ο αριθμός ίσχυε πριν από δύο μήνες. Τώρα πιθανότατα έχει ανέβει» είπε χαρακτηριστικά.

Οι Αρχές παραδέχτηκαν τον περασμένο Ιανουάριο ότι υπήρξαν περιστατικά, με το υπουργείο Υγείας να αναφέρει ωστόσο ότι δεν αυξήθηκαν οι θάνατοι από αυτοκτονία μετά την 7η Οκτωβρίου.

«Τραυματισμένες» οι ζωές όσων έζησαν τη φρίκη στο Φεστιβάλ

«Πολλοί νοσηλεύονται με ψυχολογικά προβλήματα. Εγώ πρακτικά δεν είμαι σε θέση να κάνω τίποτα. Ο σκύλος μου με βοηθάει να επιβιώσω. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε κάποια στιγμή να ζήσουμε φυσιολογικά, να πάμε στις δουλειές μας, αλλά χωρίς ειδική βοήθεια δεν θα τα καταφέρουμε» είπε ο Σίμον.

Στο φεστιβάλ Nova πάνω από 360 άτομα δολοφονήθηκαν από τους τρομοκράτες της Χαμάς.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να εξηγώ κάθε φορά τι έζησα εκεί. Γιατί πρέπει να επιστρέφω σε αυτές τις τραυματικές λεπτομέρειες για να γίνω πιστευτή σε κάποιους» είπε η Νάαμα Εϊτάν, η οποία συμμετείχε σε μελέτη για την ψυχική της υγεία μετά την επίθεση, λέγοντας ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί πάνω από δύο ώρες την ημέρα, λόγω φόβου.

«Κάθε πρωί στις 7 ξαναζώ τις στιγμές του εφιάλτη… Όταν κρυβόμουν σε θάμνο, με τρομοκράτες να περνούν από δίπλα μου. Δεν μπορώ να το χειριστώ μόνη μου. Πρέπει να έχω κάποιον συνεχώς μαζί μου. Φοβάμαι» δήλωσε.

«Έκαναν τους νεκρούς για να γλιτώσουν»

Η Εϊτάν αποκάλυψε ότι έμεινε τρεις ώρες κρυμμένη στους θάμνους, ενώ καλούσε την αστυνομία, αλλά δεν έβλεπε πουθενά βοήθεια.

«Όταν έχει ησυχία γύρω μου, στο κεφάλι μου επικρατεί βουητό και γυρίζω πάλι σε εκείνες τις στιγμές. Αν δεν υπήρχε ο ψυχολόγος μου, δεν θα ήμουν εδώ σήμερα να μιλήσω» πρόσθεσε, δείχνοντας πως κι αυτή έχει αυτοκτονικές τάσεις μετά τον εφιάλτη που έζησε.

Η Νασά, μία τρίτη επιζών, αποκάλυψε ότι ζητά απεγνωσμένα βοήθεια από ψυχολόγους, αλλά το μόνο ραντεβού που βρήκε είναι σε 5 μήνες.

Από την 7η Οκτωβρίου, πάνω από 600.000 Ισραηλινοί έχουν κλείσει ραντεβού σε ψυχολόγους μετά την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με έρευνα του i24.

«Ημασταν σε ένα ανοιχτό πεδίο, χωρίς μέρος να κρυφτούμε. Νιώθαμε ανήμποροι. Κάποιοι στην απελπισία τους ανέβηκαν σε δέντρα. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν από σφαίρες της Χαμάς. Όσοι επέζησαν, ήταν αυτοί που έκρυψαν το σώμα τους κάτω από πτώματα και παρίσταναν τους νεκρούς» περιέγραψε, ενώ είπε ότι ορισμένα μέλη της Χαμάς με τα όπλα τους κακοποιούσαν γυναίκες στα γεννητικά τους όργανα, ενώ με μαχαίρια τους έκοβαν κομμάτια από το σώμα τους.