Κόσμος

«Σοκαρισμένος» από το ισραηλινό χτύπημα σε ασθενοφόρο στη Γάζα δηλώνει ο γγ του Παγκόσμιου Οργανισμο…

gaza2 2 1

«Σοκαρισμένος» από το ισραηλινό χτύπημα σε ασθενοφόρο στη Γάζα δηλώνει ο γγ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

«Βαθύτατα σοκαρισμένος» δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους από το πλήγμα σε ασθενοφόρα στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το ξαναλέμε: οι ασθενείς, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, τα κτίρια και τα ασθενοφόρα πρέπει να προστατεύονται συνεχώς. Πάντοτε», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ.

Η συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, η Λιν Χέιστινγκς, εξέφρασε επίσης έντονη ανησυχία επειδή το πλήγμα αυτό στόχευε «ασθενείς που απομακρύνονταν για την ασφάλειά τους».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, μπήκε στο στόχαστρο «ένα κομβόι ασθενοφόρων που ετοιμαζόταν να μεταφέρει τραυματίες από το νοσοκομείο Αλ Σίφα» προς τα σύνορα με την Αίγυπτο.

Σε πλάνα που μετέδωσε η τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου διακρίνονται άμαχοι να μεταφέρουν αιμόφυρτους τραυματίες. Άλλοι τραυματίες κείτονται στο έδαφος, αφού προφανώς εκσφενδονίστηκαν από το ωστικό κύμα πάνω στα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στην άκρη του δρόμου.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς λέει ότι 16 από τα 35 νοσοκομεία της Γάζας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, είτε επειδή βομβαρδίστηκαν είτε επειδή δεν έχουν πλέον καύσιμα για τις γεννήτριές τους. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το ποσοστό κάλυψης των κλινών στο νοσοκομείο Αλ Σίφα ανέρχεται στο 164%.

To Top