Η επίσκεψη στην Τουρκία

Καλημέρα σας. Δεν ξέρω εάν είδατε κανένα θαύμα όπως στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά εγώ βλέπω κινητικότητα και αναταραχή για τις ευρωεκλογές. Χθες έγινε ο κακός χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ, παραμονές του Ακάθιστου Ύμνου (βοήθειά μας για όσους πιστεύουμε) και είχαμε και αποχωρήσεις από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Θα τα πάρουμε γιαβάς, γιαβάς, σιγά, σιγά, ξεκινώντας όμως από μια μεγάλη είδηση, την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Τουρκία και τη συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο.

Η 13η του Μαΐου

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου, τη Δευτέρα μετά την Κυριακή του Θωμά, είναι μια σημαντική κίνηση στη διπλωματική σκακιέρα της ευρύτερης περιοχής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι στην πρωτεύουσα της Τουρκίας πιθανότατα από την Κυριακή του Θωμά, για να συναντήσει τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εντάξει, το ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες χθες, αλλά η στήλη σάς είχε ενημερώσει πολύ νωρίς για την επικείμενη επίσκεψη, η οποία οργανώθηκε με μεγάλη προσοχή και έμφαση στις λεπτομέρειες εδώ και καιρό.

Νηνεμία στα ελληνοτουρκικά

Πέρα από τις αναγκαίες για τον Ερντογάν κορόνες κατά καιρούς, γενικά έχουν πέσει πάρα πολύ οι επιθετικοί τόνοι από τη γειτονική χώρα και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και σχολιάζεται με έμφαση σε διπλωματικούς κύκλους στις Βρυξέλλες. Αυτό που επιθυμούν εξάλλου οι βασικοί παίκτες στην ευρύτερη περιοχή, δηλαδή οι μεγάλες δυνάμεις, όπως μου είπαν κορυφαίες κυβερνητικές πηγές, είναι να υπάρξει νηνεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να διατηρηθεί το σημερινό στάτους που δεν είναι πολεμικό.

Ήρεμο καλοκαίρι

Και αυτό που μου είπαν πρόσωπα-κλειδιά είναι ότι θα έχουμε και ήρεμο καλοκαίρι, ένα από τα πιο ήρεμα των τελευταίων δεκαετιών. Και αυτό διότι το επιθυμεί τόσο η δική μας πλευρά όσο και η τουρκική κυβέρνηση, ενώ υπάρχουν μπροστά και οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ που παίζουν ιδιαίτερο ρόλο. Και αυτό διότι τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Τραμπ δεν θέλουν να υπάρχει κρίση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς δεν επιθυμούν μία ακόμα εστία έντασης στην ευρύτερη περιοχή. Και η παρότρυνση είναι: «βρείτε πεδίο συνεννόησης».

Ανάχωμα στην ακρίβεια

Παρακολούθησα με προσοχή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες και έμεινα ιδιαίτερα σε όσα είπε και για την ακρίβεια, που είναι ένα βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης. Σήκωσα το τηλέφωνο και επικοινώνησα με κεντρικό υπουργό να τον ρωτήσω τι σημαίνει η διατύπωση του πρωθυπουργού πως η κυβέρνηση διορθώνει αδικίες, όπως έγινε και με την επέκταση του επιδόματος μητρότητας, η πλατφόρμα για το οποίο άνοιξε χθες. «Θα γίνουν και άλλες παρεμβάσεις, να είστε έτοιμοι και θα σας εκπλήξουν θετικά», μου επεσήμανε και μένει να φανεί αυτό στην πράξη.

Η καρατόμηση Παπανώτα

Η έξοδος του πανελίστα δημοσιογράφου, Δημήτρη Παπανώτα, φίλου του Στέφανου Κασσελάκη, ήταν αναμενόμενη χθες μετά τα όσα είχαν γίνει τις τελευταίες δύο μέρες. Και όπως έμαθα, ρόλο σημαντικό να φαγωθεί από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές διαδραμάτισε η Σοφία Μπεκατώρου. Η Ολυμπιονίκης, που είχε πρωτοστατήσει στο κίνημα ΜeΤoo, είχε έρθει από την πρώτη στιγμή σε επικοινωνία με τα συλλογικά όργανα του κόμματος και ανέμενε. Και εάν δεν έκανε αυτό που έπρεπε, όπως έμαθα, θα ήταν έτοιμη η ίδια να «την κάνει» από το ψηφοδέλτιο.

Η σφαγή Κασσελάκη

Υπό αυτές τις συνθήκες ο Στ. Κασσελάκης, αν και στήριξε με τον τρόπο του δημόσια τον Δ. Παπανώτα σημειώνοντας και τη διορθωτική κίνηση που έκανε, οδηγήθηκε στην καρατόμησή του επί της ουσίας, καθώς γενικεύονταν οι αντιδράσεις και μετά την Μπεκατώρου προστέθηκε και η δήλωση της Δώρας Τσαμπάζη. Και θα ακολουθούσαν και άλλοι.

Η πικρία Παπανώτα και το μαύρο Γκλέτσου

Ο Παπανώτας, που δεν το ανέμενε, μετά το αρχικό ξάφνιασμα πέρασε στην αντεπίθεση και επιτέθηκε στον Στ. Κασσελάκη λέγοντάς του: «Θέλω να του θυμίσω ότι ήμουν ο πρώτος που τον στήριξε από το πρώτο βίντεο που ανέβασε». Και όμως αυτό δεν έφτανε. Ο Στ. Κασσελάκης είδε χθες και άλλα μαύρα, π.χ. από τον Απόστολο Γκλέτσο που μετάνιωσε που τον ψήφισε και δεν θα τον ξαναστηρίξει, ειδικά μετά τα όσα είπε για το θαύμα με τον σταυρό στην κολυμβήθρα!

Σοκ για το θαύμα Κασσελάκη

Αυτή η αναφορά Κασσελάκη για το «θαύμα του σταυρού» στη βάφτισή του σόκαρε πάρα πολλούς εντός ΣΥΡΙΖΑ και προκάλεσε ποικίλα σχόλια για τις προσωπικές του αναζητήσεις. «Στέφανε, ο σταυρός που σχηματίστηκε είναι αυτός που κουβαλάμε εμείς που ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο υποστηρικτής του στιχουργός, Νίκος Μωραΐτης. Για σοκ μίλησε ο Γιώργος Τσίπρας, πρώτος ξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, που όπως μου είπαν και αυτός ξαφνιάστηκε αρνητικά με όσα άκουσε.

Η στρογγυλή θεά και το «θαύμα» Μητσοτάκη

Μετά το «θαύμα» κατά τη βάφτιση Κασσελάκη, όπου στο νερό σχηματίστηκε κατά τα λεγόμενα του ιδίου σταυρός από λάδι, που τροφοδότησε και την προφητεία του νονού του Αγίου Τσαλίκη, ο οποίος και είπε στους γονείς του ότι «ή παπάς θα γίνει ή κάποιος σπουδαίος», και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί άρχισαν να αναφέρονται στα δικά τους προσωπικά «θαύματα». Ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε χαριτολογώντας ότι στη δική του βάφτιση σχηματίστηκε ο πράσινος ήλιος λόγω… αγουρέλαιου, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τρόλαρε με τον δικό του τρόπο τον Αλέξη Χαρίτση, λέγοντας ότι όταν βαπτίστηκε σχηματίστηκε… δρεπάνι και σφυρί. Μετά τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού χθες στις Βρυξέλλες και σε χαλαρό κλίμα, ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε: «Κύριε πρόεδρε, σε εσάς τι σχηματίστηκε στην κολυμπήθρα;» και ο πρωθυπουργός στάθηκε αποσβολωμένος και απάντησε χαμογελαστά: «Ε, σχηματίστηκε μια μπάλα!». Με το που το είπε, θυμήθηκα ότι αγαπά το ποδόσφαιρο και μάλιστα έχει παίξει σε αρκετούς αγώνες. Ο ίδιος είχε πει στο παρελθόν ότι, όταν θέλει να χαλαρώσει, συναντά παλιούς συμμαθητές του και επιδίδονται στη στρογγυλή θεά.

Ο πιστός

Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως, όπως μαθαίνω, εμμένει και δεν θα κάνει πίσω. Ούτε έχει διάθεση να ρίξει νερό στο κρασί του σε σχέση με όσα πιστεύει για τη θρησκεία, αν και θα επιμείνει στον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας. Βέβαια ακόμα και η διορθωτική δήλωση του Στ. Κασσελάκη δεν άρεσε σε πολλούς. «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης και της οικογένειας από τη Δεξιά τελειώνει εδώ», ανέφερε. Το βίντεο που ανέβασε στα social media λίγο πριν αναχωρήσει από τις ΗΠΑ ήταν αναγκαίο να γίνει, όπως σημειώνουν πηγές της Κουμουνδούρου, για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους μετά τις κυβερνητικές επιθέσεις.

Τι άλλο θα δούμε

Και όμως τα πράγματα δεν μπήκαν στη θέση τους. Και αυτό διότι κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είδαν με καλό μάτι ούτε αυτή την τοποθέτηση, καθώς, όπως σημειώνουν σε συνομιλητές τους, πρόκειται για τη νομιμοποίηση της αναχρονιστικής ρητορικής της Δεξιάς, ειδικά αυτή η παραλλαγή του τρίπτυχου πατρίδα, θρησκεία και οικογένεια.

Οι τελευταίες θέσεις

Σήμερα, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανακοινώσει τις τελευταίες 5 θέσεις για το ευρωψηφοδέλτιό του, με τις τέσσερις να τις καταλαμβάνουν γυναίκες και τη μία άνδρας. Μαθαίνω ότι από το σύστημα Κασσελάκη πριμοδοτούνται ο Νικόλας Φαραντούρης, η Σοφία Μπεκατώρου, όπως και ο μπασκεμπολίστας Νίκος Παππάς. Έχει ενδιαφέρον όμως η περίπτωση του Γιώργου Τσίπρα, ο οποίος, αν και είναι «κασσελακιστής», δεν παίρνει από την πίτα των ψηφοφόρων του προέδρου του «μεσημεριανού lifestyle», που είναι διαφορετικό να πούμε την αλήθεια από τον αμιγώς ΣΥΡΙΖΑ. Σημαίνοντα ρόλο στην εκλογή του ή όχι θα παίξει ο παράγοντας που ακούει στο όνομα Νίκος Παππάς και ο οποίος θα είναι το βαρόμετρο για την εκλογή του «ξαδέρφου». Αναφέρομαι στο Νο 2 του κόμματος με τον οποίο έχει πολύ καλές σχέσεις.

Τα τηλεφωνήματα του Παπανδρέου

Σήμερα ο υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου, έχει εκδήλωση απολογισμού όσον αφορά τη θητεία του στην ευρωβουλή στο Ωδείο Αθηνών. Το παράδοξο είναι ότι ο ίδιος έκανε τηλέφωνα σε όλους τους συνυποψηφίους του, κάτι το οποίο δεν συνηθίζεται, και έμαθα ότι οι περισσότεροι απάντησαν θετικά. Επειδή δεν θέλω να χαλάσω την έκπληξη που ετοιμάζει ο Νίκος, θα σας πω μόνο ότι στην εκδήλωσή του θα παρευρεθεί πρόσωπο-έκπληξη, το οποίο δεν συνηθίζει να στηρίζει ανοιχτά «υποψηφίους». Γιατί, όπως λέει και η παροιμία, το αίμα νερό δεν γίνεται.

Ο Μπελέρης και το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ

Είχα μάθει ότι πέριξ της Ακαδημίας κάθε Πέμπτη μαζεύονται σε γνωστό καφέ παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ συζητώντας τα τεκταινόμενα γύρω από την προοδευτική παράταξη και το τι μέλλει γενέσθαι. Και επειδή με ενημέρωσαν ότι χθες θα ήταν στη σύναξη και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος σπάνια εκτίθεται, αποφάσισα να πάω. Τον ρώτησα πώς βλέπει το θέμα των ψηφοδελτίων και εστίασε σε δύο πράγματα. Την εκτίμησή του προς το πρόσωπο του Φρέντη Μπελέρη, που μου είπε συγκεκριμένα ότι προέρχεται από καλή οικογένεια. Και το δεύτερο, αφορά το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και το οποίο θεωρεί ότι είναι το καλύτερο βάσει υποψηφιοτήτων και προσωπικοτήτων. Όταν τον ρώτησα για τον ΣΥΡΙΖΑ και το θέμα που δημιουργήθηκε με τον Παπανώτα, μου απάντησε με το γνωστό του ύφος. «Δεν με ενδιαφέρουν ψηφοδέλτια που εμπεριέχουν τον όρο παραπολιτική μέσα, όταν η γενιά μου είχε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Τσάτσο, Κατηχόρη και Παρασκευά Αυγερινό».

Η περιοχή δεν προσφέρεται για πειράματα

Σε σημείο καμπής για το πολιτικό κλίμα στη χώρα μας, ενόψει των ευρωεκλογών, εξελίσσεται η αντιπαράθεση Ισραήλ-Ιράν. Μαθαίνω πως τα πρώτα ερωτηματολόγια που φτάνουν στα γραφεία των δημοσκόπων, από τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, δείχνουν σαφή τάση ενίσχυσης της κυβέρνησης. Φαίνεται ότι οι εικόνες με τους πυραύλους να αναχαιτίζονται στον αέρα πάνω από τη Συρία και την Ιορδανία θύμισαν στους πολίτες ότι η περιοχή μας δεν προσφέρεται για πειράματα και… μηνύματα. Ούτε και για στοιχήματα, για τους λάτρεις του σπορ.

Τα συστημικά κόμματα

Στους κερδισμένους, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι ακόμη το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, σε βάρος κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, επιβεβαιώνεται ο κανόνας που θέλει τους ψηφοφόρους σε περιόδους κρίσης να συσπειρώνονται γύρω από την κυβέρνηση και τα λεγόμενα συστημικά κόμματα. Ειδικότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ότι οι ψηφοφόροι τον θεωρούν αντισυστημικό, απλά τον θεωρούν απρόβλεπτο. Και σκεφτείτε πως ακόμη δεν έχει μετρηθεί το αυτογκόλ με τον Παπανώτα, ούτε βεβαίως και το… θαύμα στη βάφτιση του προέδρου Κασσελάκη.

Στη Βουλή η συμφωνία για τα αμερικανικά F-35

Θέμα λίγων ημερών μου λένε πως είναι η κατάθεση στη Βουλή της συμφωνίας με τους Αμερικανούς για την προμήθεια των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35. «Ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα θα πάει προς έγκριση», μου έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Μόλις λοιπόν πάρει το «πράσινο φως» από το Κοινοβούλιο, θα συνέλθει υπό τον πρωθυπουργό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), το οποίο θα ασχοληθεί με το θέμα αλλά και την αεροπορική υπεροχή της χώρας γενικότερα. Θυμίζουμε ότι αυτό που ζητάμε είναι η απόκτηση είκοσι αεροσκαφών F-35 με κόστος που φθάνει τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ υπάρχει και το δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά άλλων είκοσι. Και θέλουμε και κάτι άλλο πλέον, τη συμπαραγωγή του μαχητικού, ήτοι να φτιάχνουμε μια σειρά από ανταλλακτικά που μέχρι και πριν από τέσσερα χρόνια κατασκεύαζε η Τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία – μέχρι που οι σχέσεις Ουάσινγκτον και Άγκυρας διαταράχθηκαν και εξήλθε από το πρόγραμμα.

Τι φέρνει η είσοδος της Jumbo στην Trade Estates του Φουρλή

Πολύ ενδιαφέρον έχει η απόφαση του Βακάκη και της Jumbo, να μπουν με ποσοστό 1% στην Trade Estates του Φουρλή, εξαγοράζοντας μετοχές της. Όχι μόνο γιατί ο Βακάκης μπαίνει με αυτόν τον τρόπο στον τομέα του real estate, αλλά γιατί θα μπορούσε να σημαίνει πολλά για το μέλλον και το ενδεχόμενο ο Βακάκης να μεγαλώσει το ποσοστό του σε αυτόν τον τομέα. Άλλωστε η Trade έχει στην ιδιοκτησία της και κέντρα logistics αλλά και εμπορικά πάρκα, τα οποία είναι του άμεσου ενδιαφέροντος της Jumbo, καθότι πρόκειται για τομείς συναφείς με τη δραστηριότητά της. Από την άλλη η Jumbo έχει πολλά ιδιόκτητα ακίνητα, εμπορικά δηλαδή ακίνητα, τα οποία εάν κάποιος σκεφτεί λίγο «πονηρά» θα μπορούσε να σκεφτεί διάφορα σενάρια περί αξιοποίησής τους, όπως το ενδεχόμενο εισφοράς ακινήτων από πλευράς Βακάκη στην Trade. Αλλά κάτι τέτοιο είναι μόνο μία σκέψη που για την ώρα δεν έχει καμία ουσιαστική αποτύπωση στο χαρτί. Μένει λοιπόν να φανεί ποια θα είναι η επόμενη μέρα της συγκεκριμένης μετοχικής σχέσης.

Μέλος της διοίκησης Σκλαβενίτη σε εταιρεία γαλακτοκομικών

Σε μικρή εταιρεία γαλακτοκομικών με εξαιρετικές προοπτικές μαθαίνω ότι συμμετέχει ο Λάμπρος Παπακοσμάς, εντεταλμένος σύμβουλος και μέλος της διοίκησης του Σκλαβενίτη. Αυτό που μου λένε είναι ότι ο Παπακοσμάς, ο οποίος είναι ο άνθρωπος της διοίκησης και της οικογένειας Σκλαβενίτη, έχει το 1/3 των μετοχών στη μικρού βεληνεκούς εταιρεία Τζίφρης, η οποία έχει και κατάστημα λιανικής πώλησης στο Παγκράτι, ενώ έχει παρουσία στα ψυγεία του Σκλαβενίτη. Να σας θυμίσω ότι ο Λ. Παπακοσμάς πριν συνεργαστεί με τον όμιλο Σκλαβενίτη, ήταν ο γενικός διευθυντής της Procter & Gamble στην Ελλάδα.

Φρένο με μηνύσεις στην ΕΤΑΔ για τον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου

Κατά παντός υπευθύνου και κατά της ΕΤΑΔ μαθαίνω ότι κατέθεσε μήνυση ο δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης. Η επίσημη αιτιολογία από πλευράς του δήμου είναι ότι θέλει να εξεταστούν τυχόν αξιόποινες πράξεις στο πλαίσιο της προκήρυξης ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού για τη μακροχρόνια μίσθωση της έκτασης, στην οποία περιλαμβάνεται και η Πλατεία Νερού. Βασική ανησυχία του δήμου στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι, εάν νοικιαστεί σε ιδιώτη η έκταση, είναι πιθανό να παρεμποδιστεί η ελεύθερη πρόσβαση των δημοτών στο παραλιακό μέτωπο και να διαταραχτεί η κοινή ησυχία. Ομολογουμένως οι δήμοι των νοτίων προαστίων εμφανίζονται ιδιαίτερα δραστήριοι τον τελευταίο καιρό.

Τι συμβαίνει με τη μαρίνα Αλίμου

Διαβάζω με προσοχή στους ισολογισμούς ότι το επιχειρηματικό σχέδιο του ομίλου Ελλάκτωρ, και συγκεκριμένα της θυγατρικής του Reds, επικεντρώνεται στην έκταση στις Γούρνες της Κρήτης όπου θα γίνει το «Μικρό Ελληνικό», μία σύνθετη τουριστική ανάπτυξη, καθώς και στο Cambas Project της Κάντζας, επίσης με ένα σύνθετο συγκρότημα με γραφεία αλλά και εμπορικά καταστήματα. Για τη μαρίνα Αλίμου, αναφέρεται ότι εκκρεμεί η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για να προχωρήσει η έκδοση των οικοδομικών αδειών. Αλλά δεν αναφέρεται ως προτεραιότητα στον επιχειρηματικό σχεδιασμό της εταιρείας. Σας έχω ξαναπεί ότι η μαρίνα Αλίμου φαίνεται να περνάει σε άλλα χέρια αργά ή γρήγορα, καθώς έχουν υπάρξει και σχετικές συζητήσεις με τουρκική εταιρεία στον τομέα διαχείρισης μαρινών. Κάτι μου λέει ότι σύντομα θα έχουμε νεότερα και μάλιστα αρκετά ενδιαφέροντα από το μέτωπο αυτό.

Κινητικότητα στην Ιντρακάτ

Ένα ακόμα πεδίο από τις κατασκευές είναι αυτό της Ιντρακάτ, η οποία μαθαίνω ότι ετοιμάζει συνέργειες με μεγάλο πολυεθνικό όμιλο στον τομέα των κατασκευών και της ανάπτυξης ακινήτων. Εάν γίνει πράξη, θα πρόκειται για μία από τις πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις στον κλάδο για τα επόμενα χρόνια και δεδομένου ότι η αγορά των κατασκευών και των ακινήτων στην Ελλάδα αποτελεί το εφαλτήριο για πολλές νέες επενδύσεις, τη στιγμή που η Δυτική Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία βρίσκονται σε φάση έντονης ύφεσης, με αποτέλεσμα πολλοί ξένοι επενδυτές να γλυκοκοιτάζουν την Ελλάδα. Με λίγη υπομονή, νομίζω ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν θετικές αλλά και ταυτόχρονα ενδιαφέρουσες κινήσεις.