Σωφρονιστικοί υπάλληλοι απέκλεισαν σήμερα την πρόσβαση σε πολλές φυλακές της Καταλονίας, στη βορειοανατολική Ισπανία, για να καταγγείλουν την έλλειψη ασφάλειας που επικρατεί σε αυτές τις εγκαταστάσεις, μετά τη δολοφονία αυτήν την εβδομάδα μιας μαγείρισσας από έναν κρατούμενο.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν τα ξημερώματα μπροστά από τα σωφρονιστικά καταστήματα βάζοντας φωτιά σε λάστιχα ή στήνοντας οδοφράγματα σε ορισμένες περιπτώσεις, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα συνδικαλιστικών ενώσεων του κλάδου.

Μία από τις συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκε μπροστά από την είσοδο της φυλακής Mas d’Enric, στην περιφέρεια της Ταραγόνας (βορειοανατολικά), όπου ένας κρατούμενος σκότωσε την Τετάρτη μια εργαζόμενη στα μαγειρεία, προτού αυτοκτονήσει, σύμφωνα με την αστυνομία.

Αυτή η επίθεση, τα αίτια της οποίας παραμένουν μέχρι στιγμής «άγνωστα», σύμφωνα με την αστυνομία, προκάλεσε αναταραχή μεταξύ των σωφρονιστικών υπαλλήλων, που ζητούν την παραίτηση της υπεύθυνης για θέματα Δικαιοσύνης στους κόλπους της περιφερειακής κυβέρνησης και διεκδικούν περισσότερα μέσα μπροστά στην ανασφάλεια που θεωρούν ότι ολοένα κι αυξάνεται στις φυλακές.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο της Καταλονίας, ο κρατούμενος είχε καταδικαστεί «για μια ανθρωποκτονία με μαχαίρι που διαπράχθηκε το 2016» και εξέτιε ποινή κάθειρξης 11 ετών.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι εδώ και χρόνια σε μια κατάσταση (…) ανασφάλειας και βίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλμπέρτο Γκόμεθ, συντονιστής της συνδικαλιστικής ένωσης CSIF στην Καταλονία για σωφρονιστικά θέματα, κάνοντας λόγο για «αύξηση των επιθέσεων».

Η καταλανική κυβέρνηση, η οποία διατύπωσε την Τετάρτη την «ανησυχία» της μετά τη δολοφονία της σωφρονιστικής υπαλλήλου, κάλεσε τους εκπροσώπους της συνδικαλιστικής ένωσης σε μια συνάντηση σήμερα, στην οποία εκείνοι δεν προσήλθαν.