Με στόχο μια καλοκουρδισμένη κυβερνητική μηχανή μετά τον ανασχηματισμό και το μήνυμα που ελήφθη από την ευρωκάλπη για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες άλλαξε το πρόγραμμά του και αντί να περιμένει την αυριανή ημέρα για να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών συγκάλεσε χθες, Τρίτη 18/6 το απόγευμα ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο την επιτάχυνση των προσλήψεων στο δημόσιο μέσω του ΑΣΕΠ.

«Πατάμε γκάζι» είχε πει, στόχος να «περάσουμε πάνω από τον πήχη που έχουμε θέσει» μετά τα εκλογικά αποτελέσματα και δεδομένου ότι το κυβερνητικό επιτελείο είχε εντοπίσει γραφειοκρατικά εμπόδια και κωλυσιεργία στις προσλήψεις, όπως για παράδειγμα στο νευραλγικό τομέα της υγείας.

Εικόνα από τη χτεσινή ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο την επιτάχυνση των προσλήψεων στο δημόσιο μέσω του ΑΣΕΠ

«Κλειδί» η ψηφιοποίηση και η διαλειτουργικότητα

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν χθες από τον υπουργό και την υφυπουργό Εσωτερικών, Θόδωρο Λιβάνιο και Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη προτάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών μέσω του πρώτου πυλώνα που είναι η ψηφιοποίηση με στόχο τον γρηγορότερο έλεγχο των αιτήσεων μέσα από επίσημες πλατφόρμες δεδομένων, όπως το Ptyxia.gov.gr και το Taxisnet με επίκεντρο τα πτυχία και την ταυτότητα της εργασιακής και οικογενειακής κατάστασης και γενικά τα δικαιολογητικά προκειμένου να γίνεται γρήγορα διασταύρωση και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Αυτό που επιχειρείται είναι ο έλεγχος των συγκεκριμένων εγγράφων να γίνεται μια φορά και όχι χειροκίνητα, όχι καρτέλα καρτέλα και η επικύρωση των δικαιολογητικών άπαξ. Και αυτό γιατί έχει διαπιστωθεί ότι σε σχέση με το 2019 όπου έχει γίνει ψηφιοποίηση σε πολλούς φορείς του δημοσίου ο ΑΣΕΠ έχει μείνει πίσω σε αυτό το κομμάτι.

Δεύτερος πυλώνας είναι η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας του ΑΣΕΠ με κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στις διαδικασίες πρόσληψης στον δημόσιο τομέα. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Νewsbeast μελετάται και η επίσπευση των διαδικασιών όταν μια θέση κηρύσσεται άγονη ή κάποιος που έχει αναλάβει καθήκοντα παραιτείται προκειμένου να μην μεσολαβούν έξι μήνες για να εκκινήσει πάλι η διαδικασία.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης ο πρωθυπουργός

Σε πρώτο κυβερνητικό πλάνο η ακρίβεια και ο εκσυγχρονισμός του κράτους – Στο υπουργείο Ανάπτυξης σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης 2

Κύκλο επισκέψεων στα υπουργεία ξεκινά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με πρώτο σταθμό το υπουργείο Ανάπτυξης στην οδό Νίκης, όπου θα συναντηθεί στις 10.00 με τον νέο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο σηματοδοτώντας την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στην καταπολέμηση της ακρίβειας. «Θα αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια με τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός στην πρώτη μετεκλογική συνέντευξη που έδωσε στον Alpha, επιμένοντας ότι δεν θα προχωρήσει σε μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, ενώ υπογράμμισε ότι το κόστος ζωής «πόνεσε πολλές κυβερνήσεις, όχι μόνο τη δική μας» και αναφέρθηκε στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεδομένου ότι στα τέλη του Ιουνίου λήγει η εφαρμογή για τα «εργαλεία» για την απορρόφηση των κραδασμών των ανατιμήσεων στα τρόφιμα, όπως το «καλάθι του νοικοκυριού» η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε παράτασή τους για έξι μήνες, και αυτό γιατί παρότι τα τελευταία στοιχεία της eurostat δείχνουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα, η άρση των μέτρων κρίνεται ως λάθος κίνηση στην παρούσα φάση. Αντιστοίχως προς παράταση δείχνει ότι βαίνει και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους που έχει τεθεί, με στόχο την πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας.