Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν θα δικαστεί εκ νέου στη Νέα Υόρκη, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, η εισαγγελία του Μανχάταν, μία εβδομάδα μετά την αναίρεση από το ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας της καταδίκης του για βιασμό το 2020.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», o Γουάινστιν εμφανίστηκε στο δικαστήριο ενώπιον του δικαστή Κέρτις Φάρμπερ, περισσότερα από τέσσερα χρόνια μετά την καταδίκη του, που χαιρετίστηκε ως ορόσημο για το κίνημα #MeToo, στο πλαίσιο του οποίου γυναίκες κατηγόρησαν εκατοντάδες άνδρες στον χώρο της ψυχαγωγίας, των μέσων ενημέρωσης, της πολιτικής και σε άλλους τομείς για σεξουαλική κακοποίηση.

O 72χρονος Γουάινστιν εξέτιε ποινή κάθειρξης 23 ετών σε φυλακή της Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Bellevue, εξαιτίας της εξέλιξης της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του.

Οι ένορκοι στο Μανχάταν καταδίκασαν τον Φεβρουάριο του 2020 τον Γουάινστιν για σεξουαλική επίθεση κατά της πρώην βοηθού παραγωγής, Μίριαμ Χέιλι, το 2006 και για βιασμό της ηθοποιού, Τζέσικα Μαν, το 2013. Οι δυο τους είναι μεταξύ των περισσότερων από 80 γυναικών που τον έχουν κατηγορήσει για σεξουαλική κακοποίηση. Ο Γουάινστιν, ο οποίος έχει αρνηθεί ότι είχε σεξουαλικές επαφές χωρίς συναίνεση με οποιονδήποτε, αθωώθηκε για άλλες κατηγορίες.

Την περασμένη εβδομάδα, το Εφετείο της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι ο δικαστής James Burke, ο οποίος προήδρευε της δίκης, έκανε ένα κρίσιμο λάθος, επιτρέποντας σε τρεις γυναίκες να καταθέσουν για υποτιθέμενες σεξουαλικές επιθέσεις του Γουάινστιν, που δεν αποτελούσαν μέρος των ποινικών κατηγοριών εναντίον του. Το δικαστήριο είπε ότι αυτή η κατάθεση παραβίασε το δικαίωμά του για δίκαιη δίκη.

Ο Γουάινστιν καταδικάστηκε, επίσης, σε 16 χρόνια μετά την απόφαση από άλλη δίκη για βιασμό στην Καλιφόρνια.