Κόσμος

Σε φυλάκιση 3 ετών καταδικάστηκε ο γιος εξόριστου στελέχους της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία

AP23068589325219

Σε φυλάκιση 3 ετών καταδικάστηκε ο γιος εξόριστου στελέχους της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία

Δικαστήριο της Λευκορωσίας καταδίκασε σήμερα σε φυλάκιση τριών ετών τον Αρτιόμ Λεμπέντκο, γιο του εξόριστου αντιφρονούντα πολιτικού Ανατόλι Λεμπέντκο, για «χρηματοδότηση εξτρεμιστικής δραστηριότητας», σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna.

Ο Αρτιόμ Λεμπέντκο κρίθηκε ένοχος για δωρεές σε τρία ταμεία που συνδέονται με την αντιπολίτευση και έχουν χαρακτηριστεί «εξτρεμιστικά» από τις λευκορωσικές αρχές.

Το κύμα καταστολής που γιγαντώθηκε μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020 έχει υποχρεώσει σχεδόν όλους τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και δεκάδες χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείψουν τη Λευκορωσία. Οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, η οποία κατήγγειλε νοθεία στις εκλογές, κατεστάλησαν βίαια από τον Λουκασένκο, που κυβερνά τη χώρα από το 1994.

Εκατοντάδες ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή απλοί πολίτες έχουν διωχθεί και καταδικαστεί σε ποινές πολυετούς φυλάκισης την τελευταία τριετία. Σύμφωνα με στοιχεία της Viasna, υπάρχουν σήμερα σχεδόν 1.500 πολιτικοί κρατούμενοι στη Λευκορωσία.

To Top