Σήμερα ολοκληρώνονται 200 χρόνια από τότε που η ενάτη και τελευταία συμφωνία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν κάνει το ντεμπούτο της στο Theatre am Kärntnertor της Βιέννης. Ο διάσημος συνθέτης, αν και έχει χάσει την ακοή του εδώ και χρόνια διευθύνει ο ίδιος την πρώτη παρουσίαση της 9ης Συμφωνίας, ένα έργο που θεωρείται πλέον από τα σπουδαιότερα μουσικά αριστουργήματα που γράφτηκαν ποτέ.

Ο Μπετόβεν σε ηλικία 54 ετών (και έχοντας ξεκινήσει να συνθέτει από περίπου 10 ετών) έχει ήδη καθιερωθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες της εποχής του παρόλο που έχει χάσει σχεδόν εντελώς την ακοή του.

Κατά την παρουσίαση της Ενάτης Συμφωνίας ο Μπετόβεν χρησιμοποίησε τη μεγαλύτερη οχρήστρα μέχρι τότε ενώ πρωτοποριακή για την εποχή ήταν η χρήση και φωνητικών εκτός από τα όργανα. Ο Μπετόβεν επέλεξε τότε δύο νεαρές τραγουδίστριες, τη 18χρονη Henriette Sontag και την 20χρονη Caroline Unger, για τα σοπράνο και άλτο μέρη της σύνθεσης.

Ο Μπετόβεν στάθηκε ο ίδιος στη σκηνή και φάνηκε να διευθύνει την ορχήστρα αν και στην πραγματικότητα μαέστρος ήταν o Michael Umlauf και η παρουσία του μεγάλου συνθέτη ήταν καθαρά τιμητική.

Μάλιστα στο τέλος ο Μπετόβεν μην μπορώντας να ακούσει το χειροκρότημα του κοινού συνέχεισε να διευθύνει και μόνο όταν η contralto Caroline Unger τον έστρεψε προς το εκστασιασμένο ακροατήριο που τον καταχειροκροτούσε, μπόρεσε να αντιληφθεί την απήχηση του έργου του.

Οι κριτικοί θεωρούν την 9η Συμφωνία ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα του Μπετόβεν και ένα από τα σπουδαιότερα μουσικά κομμάτια εν γένει. Το τμήμα «Ode to Joy» («Ωδή στη Χαρά») αποτελεί μία από τις πιο αναγνωρίσιμες μελωδίες όλων των εποχών. Έχει ερμηνευτεί σχεδόν με κάθε τρόπο που μπορεί κανείς να φανταστεί και έχει χρησιμοποιηθεί ως επίσημος ή ανεπίσημος ύμνος από μία τεράστια γκάμα περιπτώσεων, όπως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την Πολιτιστική Επανάσταση στην Κίνα ενώ το ακούμε σε πολλές ταινίες του κινηματογράφου, διαφημίσεις αλλά και τα… ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο

558: Ο θόλος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη καταρρέει από σεισμό. Ο Ιουστινιανός διατάσσει την άμεση ανακατασκευή του.

1824: Η περίφημη 9η Συμφωνία του Μπετόβεν κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.

1915: To γερμανικό υποβρύχιο «U-20» τορπιλίζει και βυθίζει το βρετανικό κρουαζιερόπλοιο «Lusitania», στις ακτές της Ιρλανδίας, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από τους 1962 επιβαίνοντες, 1198 χάνουν τη ζωή τους.

1946: Ιδρύεται από τους Μασάρο Ιμπούκα και Ακίο Μορίτα η «Εταιρία Τηλεπικοινωνιών του Τόκιο», με προσωπικό 20 ατόμων. Σήμερα είναι γνωστή με το όνομα Sony και απασχολεί 158.500 υπαλλήλους.

1953: Ιδρύεται η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ), η οποία τη δεκαετία του 1980 θα μετονομαστεί σε Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

1961: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής, ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 10.357.526 άτομα. Η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή είναι 724.725 άτομα.

1973: Στις ΗΠΑ, η εφημερίδα «Washington Post» τιμάται με το Βραβείο Πούλιτζερ για τις υπηρεσίες της στην υπόθεση Γουοτεργκέιτ.

1975: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέραλντ Φορντ, ανακοινώνει και επισήμως το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ.

1977: Διεξάγεται ο 22ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στη Μεγάλη Βρετανία. Νικήτρια αναδεικνύεται για λογαριασμό της Γαλλίας η Μαρί Μιριάμ με τη σύνθεση «L’ oiseau et l’ enfant» (Το Πουλί και το Παιδί). Η Ελλάδα συμμετέχει με το τραγούδι του Γιώργου Χατζηνάσιου και της Σέβης Τηλιακού «Μάθημα Σολφέζ», το οποίο καταλαμβάνει την 5η θέση με ερμηνευτές τους Πασχάλη, Μαριάνα Τόλη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς και Μπέσυ Αργυράκη.

1994: H «Κραυγή» («The Scream») του Έντβαρντ Μουνκ ανακτάται 3 μήνες μετά από κλοπή του από μουσείο στο Όσλο.

1998: Η αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes-Benz εξαγοράζει την Chrysler, έναντι 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Γεννήσεις

1833 – Γιοχάνες Μπραμς, Γερμανός συνθέτης

1861 – Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, ινδός ποιητής και φιλόσοφος

1919 – Εβίτα Περόν, Αργεντινή σύζυγος του Χουάν Περόν

1923 – Αν Μπάξτερ Αμερικανίδα ηθοποιός

1977 – Βλάνταν Ίβιτς, Σέρβος ποδοσφαιριστής και προπονητής

1981 – Γεωργία Κοκλώνη, Ελληνίδα αθλήτρια

1987 – Ζερεμί Μενέζ, Γάλλος ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

1941 – Τζέιμς Φρέιζερ, Σκωτσέζος ανθρωπολόγος

1995 – Ιωάννης Τούμπας, Έλληνας πολιτικός

1998 – Άλαν Μακλίοντ Κόρμακ, νοτιοαφρικανός φυσικός, βραβευμένος με Νόμπελ Ιατρικής

2003 – Πάνος Φειδάκης, Έλληνας ζωγράφος

2011 – Σέβε Μπαλεστέρος, διάσημος ισπανός γκόλφερ.

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τους Πεσόντες της Αεροπορίας Στρατού
Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος