--°C Athens

Σαν σήμερα 28 Φεβρουαρίου: Η τραγωδία των Τεμπών – Τρία χρόνια μετά η πληγή είναι ανοιχτή

Σαν σήμερα 28 Φεβρουαρίου: Η τραγωδία των Τεμπών – Τρία χρόνια μετά η πληγή είναι ανοιχτή

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την πιο σφοδρή τραγωδία της σύγχρονης ιστορίας της, το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Η σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, κοντά στην πόλη της Λάρισας, κατά την οποία το πρώτο τρένο με 346 επιβάτες ερχόταν από την Αθήνα και το δεύτερο από τη Θεσσαλονίκη, κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, τραυμάτισε δεκάδες άλλους και προκάλεσε ανείπωτη καταστροφή.

Η τραγωδία των Τεμπών συγκλόνισε την Ελλάδα και τον κόσμο. Τρία χρόνια μετά, η διαδικασία της δικαστικής έρευνας είναι ακόμη σε εξέλιξη και ο κόσμος αναμένει απόδοση ευθυνών και δικαιοσύνη.

Το χρονικό του δυστυχήματος

1960 – Μανώλης Λιδάκης (28 Φεβρουαρίου 1960 – 26 Φεβρουαρίου 2025), Έλληνας, τραγουδιστής, από τις πιο αγαπημένες και αναγνωρίσιμες φωνές του έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού. Έγινε ευρύτερα γνωστός στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και καθιερώθηκε με προσωπική δισκογραφία και σημαντικές συνεργασίες με κορυφαίους δημιουργούς, ξεχωρίζοντας για τη ζεστή, εκφραστική ερμηνεία του. Τραγούδια και εμφανίσεις του συνδέθηκαν με έντονη συναισθηματική απήχηση, χτίζοντας διαχρονικό δέσιμο με το ελληνικό κοινό.

Θάνατοι

1916 – Χένρι Τζέιμς (15 Απριλίου 1843 – 28 Φεβρουαρίου 1916), Αμερικανός, συγγραφέας, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ψυχολογικού μυθιστορήματος και κομβική μορφή της αγγλόφωνης λογοτεχνίας. Με έργα όπως «Το πορτρέτο μιας κυρίας» και «Τα γυρίσματα της βίδας» ανέπτυξε λεπτομερειακή ανάλυση χαρακτήρων και συνείδησης. Στη γραφή του ανέδειξε συστηματικά την ένταση ανάμεσα στον Αμερικανικό και τον Ευρωπαϊκό κόσμο, γεφυρώνοντας δύο μεγάλες λογοτεχνικές παραδόσεις.

1986 – Ούλωφ Πάλμε (30 Ιανουαρίου 1927 – 28 Φεβρουαρίου 1986), Σουηδός, πολιτικός και πρωθυπουργός, εμβληματική φυσιογνωμία της Σοσιαλδημοκρατίας στη Σουηδία και διεθνώς. Διετέλεσε πρωθυπουργός σε δύο περιόδους (1969–1976 και 1982–1986) και συνδέθηκε με το ισχυρό κοινωνικό κράτος και με έντονη διεθνή παρουσία, ιδιαίτερα σε ζητήματα ειρήνης και αντιπολεμικής πολιτικής. Η δολοφονία του στη Στοκχόλμη συγκλόνισε τη διεθνή κοινότητα και έμεινε ιστορικό τραύμα για τη Σουηδία.

2003 – Ντίνος Δημόπουλος (22 Αυγούστου 1921 – 28 Φεβρουαρίου 2003), Έλληνας, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, από τα κεντρικά πρόσωπα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Σκηνοθέτησε δεκάδες ταινίες σε διαφορετικά είδη, από κωμωδία και μελόδραμα μέχρι κοινωνικό δράμα, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση της εμπορικής και καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας του ελληνικού σινεμά. Το έργο του συνδέθηκε με μεγάλους πρωταγωνιστές της εποχής και με ταινίες που προβάλλονται διαχρονικά στην ελληνική τηλεόραση.

2025 – Αλέξης Κούγιας (23 Ιανουαρίου 1951 – 28 Φεβρουαρίου 2025), Έλληνας, δικηγόρος και ποινικολόγος, από τις πιο προβεβλημένες και αμφιλεγόμενες μορφές της ελληνικής δικαιοσύνης και της δημοσιότητας. Συνδέθηκε με πολυάριθμες υποθέσεις μεγάλης δημοσιότητας επί δεκαετίες, αποκτώντας έντονη τηλεοπτική και δημόσια παρουσία. Παράλληλα είχε ενεργό εμπλοκή και στον χώρο του ποδοσφαίρου ως διοικητικός παράγοντας, κάτι που ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αναγνωρισιμότητά του στο ευρύ κοινό.

Γιορτάζουν

Κύρα, Κυράννα

Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι

Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων

Διαβάστε Σχετικά