Fetching weather...

Σαν σήμερα 26 Φεβρουαρίου: Η άγνωστη επίθεση στους δίδυμους πύργους πριν την 11η Σεπτεμβρίου

Σαν σήμερα 26 Φεβρουαρίου: Η άγνωστη επίθεση στους δίδυμους πύργους πριν την 11η Σεπτεμβρίου

Στις 26 Φεβρουαρίου 1993, μια ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε το υπόγειο γκαράζ του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Ο στόχος ήταν να καταρρεύσει ο ένας ουρανοξύστης πάνω στον άλλο, όμως το σχέδιο απέτυχε. Παρόλα αυτά, η επίθεση άφησε πίσω της έξι νεκρούς, 1.000 τραυματίες και μια ανεξίτηλη αίσθηση τρόμου, αποτελώντας τον πρώτο μεγάλο προάγγελο της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Το FBI εντόπισε γρήγορα τους δράστες: Ο Μοχάμεντ Σαλάμεχ συνελήφθη όταν ζήτησε πίσω την εγγύηση του βαν που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, ενώ οι Άχμαντ Ατζάζ, Νιντάλ Αγιάτ και Μαχμούντ Αμπουχαλίμα συνελήφθησαν λίγο αργότερα. Ο εγκέφαλος της επίθεσης, Ραμζί Άχμεντ Γιουσέφ, συνελήφθη το 1995 στο Πακιστάν, ενώ στον φορητό υπολογιστή του βρέθηκαν σχέδια για ανατίναξη αεροσκαφών και τη δολοφονία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’. Ο Γιουσέφ φέρεται να παραδέχθηκε πως η μόνη του λύπη ήταν ότι οι πύργοι δεν κατέρρευσαν, όπως είχε σχεδιάσει.

Η έρευνα αποκάλυψε συνδέσεις των δραστών με τον Αιγύπτιο σεΐχη Όμαρ Αμπντέλ Ραχμάν, ενώ αργότερα προέκυψαν ενδείξεις ότι ο Γιουσέφ είχε σχέσεις με τον Οσάμα μπιν Λάντεν και την αλ Κάιντα. Η επίθεση του 1993 θεωρείται πλέον ο προάγγελος της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όταν δύο αεροπλάνα έπεσαν στους Δίδυμους Πύργους, ολοκληρώνοντας το σχέδιο που είχε αποτύχει οκτώ χρόνια νωρίτερα και αφήνοντας πίσω σχεδόν 3.000 νεκρούς.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1910: Ιδρύεται το Εργατικό Κέντρο Αθήνας από τέσσερα σωματεία: των ραφτάδων, των μαρμαρογλυπτών, των λατόμων και των τυπογράφων.

1914: Καθελκύεται ο «Βρεταννικός», ένα από τα μεγαλύτερα υπερωκεάνια της γραμμής του Βορείου Ατλαντικού στις αρχές του 20ου αιώνα και αδελφό πλοίο του θρυλικού «Τιτανικού», το οποίο βρίσκεται βυθισμένο στις ακτές της Κέας.

1914: Στις ΗΠΑ, πραγματοποιείται η πρώτη μακρινή τηλεφωνική κλήση, με υπόγεια καλώδια μεταξύ της Βοστόνης και της Ουάσινγκτον.

1933: Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ αναδεικνύονται ισόπαλοι 4-4 σε έναν συναρπαστικό αγώνα για το Πρωτάθλημα Ελλάδος. Οι «πράσινοι» προηγούνται με 1-0, 2-1 και 4-2, όμως οι «Ενωσίτες» καταφέρνουν να ισοφαρίσουν στα τελευταία λεπτά του αγώνα, ολοκληρώνοντας μια από τις πιο θεαματικές ανατροπές στην ιστορία της ποδοσφαιρικής τους αντιπαλότητας.

1936: Έπειτα από μακροχρόνιες έρευνες, ο Φέρντιναντ Πόρσε παρουσιάζει το «λαϊκό αυτοκίνητο», γνωστότερο ως Volkswagen.

1968: Ιδρύεται το ΠΑΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου (κίνημα αντίστασης στη χούντα), με κεντρική έδρα τη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

1969: Πρώτη προβολή της ταινίας του Κώστα Γαβρά, «Ζ», με θέμα τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και την αναζήτηση των ενόχων από τον τότε ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού.

1983: Το άλμπουμ «Thriller» του Μάικλ Τζάκσον ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών, όπου θα παραμείνει για 37 εβδομάδες.

1986: Πεθαίνει η Αμαλία Φλέμιγκ, επιστημονική συνεργάτιδα και σύζυγος του μεγάλου βρετανού επιστήμονα Αλεξάντερ Φλέμιγκ που ανακάλυψε την πενικιλίνη, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

1861 – Ταράς Σεφτσένκο, ουκρανός ποιητής, συγγραφέας και καλλιτέχνης, ο εθνικός ποιητής της Ουκρανίας, γεννημένος στις 25 Φεβρουαρίου 1814. Ο Σεφτσένκο διαμόρφωσε την ουκρανική λογοτεχνία με το βάθος του και την αυθεντική του προσέγγιση στο λαϊκό πνεύμα, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στη λογοτεχνική παράδοση της χώρας του.

1883 – Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, κορυφαία πολιτική προσωπικότητα του 19ου αιώνα, που διετέλεσε δέκα φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας, γεννημένος στις 4 Φεβρουαρίου 1815. Ο Κουμουνδούρος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον αγώνα για την ανεξαρτησία και στη διαμόρφωση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, παραμένοντας ως εμβληματική μορφή στην πολιτική ιστορία της χώρας.

1986 – Αμαλία Φλέμινγκ, σύζυγος και επιστημονική συνεργάτιδα του μεγάλου βρετανού επιστήμονα Αλεξάντερ Φλέμιγκ, που ανακάλυψε την πενικιλίνη. Επιπλέον, η Αμαλία Φλέμινγκ εξελέγη βουλευτής με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, συνδυάζοντας την επιστημονική της συμβολή με την ενεργή συμμετοχή της στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας.

Γιορτάζουν

Θεόκλητος, Θεοκλήτη, Πορφύριος, Πορφυρία, Φωτεινός, Φωτεινή

Διαβάστε Σχετικά