Κόσμος

Σάλος με δηλώσεις Ισραηλινού υπουργού – «Ο στρατός έχει την επιλογή να ρίξει ατομική βόμβα στη Γάζα»

F230129YS59 1320x880 1

Σάλος με δηλώσεις Ισραηλινού υπουργού – «Ο στρατός έχει την επιλογή να ρίξει ατομική βόμβα στη Γάζα»

Μεγάλη κουβέντα έχει ανοίξει στο Ισραήλ μετά τη δήλωση ακροδεξιού υπουργού ότι «ο στρατός έχει την επιλογή να ρίξει ατομική βόμβα στη Λωρίδα της Γάζας», ενώ τάχθηκε κατά της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, ερωτηθείς σε συνέντευξή του στο Radio Kol Berama αν θα πρέπει να πέσει ατομική βόμβα στον θύλακα, ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Amichai Eliyahu λέει ότι «αυτή είναι μία από τις δυνατότητες».

Υποστηρίζει την ανακατάληψη του εδάφους της Λωρίδας και την αποκατάσταση των οικισμών εκεί. Ερωτηθείς για την τύχη του παλαιστινιακού πληθυσμού, λέει: «Μπορούν να πάνε στην Ιρλανδία ή στις ερήμους, τα τέρατα στη Γάζα πρέπει να βρουν μια λύση μόνοι τους».

«Η βόρεια Λωρίδα δεν έχει δικαίωμα ύπαρξης»

Λέει ότι «η βόρεια Λωρίδα δεν έχει δικαίωμα ύπαρξης», προσθέτοντας ότι όποιος ανεμίζει σημαία της Παλαιστίνης ή της Χαμάς «δεν πρέπει να συνεχίσει να ζει στο πρόσωπο της γης».

Ο Eliyahu εκφράζει επίσης την αντίθεσή του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο να επιτραπεί οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, λέγοντας ότι «δεν θα δίναμε ανθρωπιστική βοήθεια στους Ναζί» και κατηγορώντας ότι «δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως οι αμάχοι που δεν εμπλέκονται στη Γάζα.»

Σημειώνεται δε ότι ο Eliyahu, μέλος του ακροδεξιού κόμματος του Itamar Ben Gvir, δεν είναι μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου που συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων σε καιρό πολέμου, ούτε ασκεί επιρροή στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο που κατευθύνει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς.

Εκτός υπουργικών συνεδριάσεων τον έθεσε ο Νετανιάχου

Άμεση ήταν η αντίδραση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ανέφερε πως τα σχόλια του υπουργού είναι «εκτός πραγματικότητας» και ότι το Ισραήλ και ο Ισραηλινός στρατός «ενεργούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο προκειμένου να αποφευχθεί η ζημιά στους αμάχους.»

Μάλιστα, λίγο αργότερα, ο Νετανιάχου ανέστειλε επ’ αόριστον τον υπουργό Πολιτιστικής Κληρονομιάς από τις κυβερνητικές συνεδριάσεις, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

Οργή της αντιπολίτευσης

Παράλληλα, η δήλωση του ακροδεξιού υπουργού προκάλεσε την άμεση αντίδραση της αντιπολίτευσης και του ηγέτη της Yair Lapid, ο οποίος αποδοκίμασε τη δήλωση του Eliyahu, χαρακτηρίζοντας τη «φρικιαστική και τρελή» από έναν «ανεύθυνο υπουργό».

Μάλιστα, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ανέφερε ότι «Προσέβαλε τις οικογένειες των αιχμαλώτων, προσέβαλε την ισραηλινή κοινωνία και έβλαψε τη διεθνή μας θέση», καλώντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, «να τον απολύσει σήμερα το πρωί.»

To Top