Η πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, στην οποία συμφώνησε η Χαμάς είναι μια συμφωνία τριών φάσεων, διάρκειας 42 ημερών η κάθε μία, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στη Γάζα Χαλίλ αλ-Χάγια στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Al Jazeera.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters:

Φάση πρώτη

– Περίοδος κατάπαυσης του πυρός 42 ημερών.

– Η Χαμάς απελευθερώνει 33 ισραηλινούς ομήρους με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απελευθερώσει Παλαιστίνιους από ισραηλινές φυλακές.

– Το Ισραήλ αποσύρει μερικώς τα στρατεύματά του από τη Γάζα και επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση των Παλαιστινίων από τη νότια προς τη βόρεια Γάζα.

Δεύτερη φάση

– Άλλη μια περίοδος 42 ημερών που περιλαμβάνει μια συμφωνία για την αποκατάσταση μιας «βιώσιμης ηρεμίας» στη Γάζα.

– Την πλήρη αποχώρηση των περισσότερων ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.

– Η Χαμάς απελευθερώνει ισραηλινούς εφέδρους και ορισμένους στρατιώτες με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απελευθερώσει Παλαιστίνιους από τη φυλακή.

Τρίτη φάση

– Η έναρξη της υλοποίησης της ανοικοδόμησης σύμφωνα με το σχέδιο που επιβλέπουν το Κατάρ, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Έθνη.

– Τερματισμός του πλήρους αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Επιχειρούμε «στοχευμένα» κατά της Χαμάς στην ανατολική Ράφα, λέει ο ισραηλινός στρατός

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας πως το Πολεμικό Συμβούλιο «άναψε το πράσινο φως» για συνέχιση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα, προκειμένου να πιέσει ακόμα περισσότερο τη Χαμάς με στόχο την απελευθέρωση ομήρων.

Παράλληλα, σε ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου, σημειώνεται πως αν και η πρόταση εκεχειρίας που αποδέχθηκε η Χαμάς δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις του Ισραήλ, θα σταλεί αντιπροσωπεία η οποία θα συναντηθεί με διαπραγματευτές και θα προσπαθήσει να επιτύχει μια συμφωνία.

Λευκός Οίκος: Υπό εξέταση η απάντηση της Χαμάς στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε πως εξετάζει την απάντηση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς σε μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων, καθώς συνεχίζει να πιέζει το Ισραήλ ώστε να σταματήσει τα σχέδια για χερσαία εισβολή στη Ράφα.

Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς βρίσκεται στην περιοχή και έχει συζητήσεις για την πρόταση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες, λέγοντας πως δε θέλει να θέσει σε κίνδυνο οποιαδήποτε πρόοδο προς μια συμφωνία.

“Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση αυτών των ομήρων, θέλουμε να εξασφαλίσουμε μια κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, θέλουμε να αυξήσουμε την ανθρωπιστική αρωγή”, είπε ο Κίρμπι, προσθέτοντας πως η επίτευξη μιας συμφωνίας θα ήταν “το απόλυτα καλύτερο αποτέλεσμα”.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν την απάντηση της Χαμάς σε μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός και θα τη συζητήσουν με συμμάχους στη Μέση Ανατολή τις επόμενες ώρες.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως η Χαμάς έδωσε μια απάντηση. Εξετάζουμε αυτή την απάντηση τώρα και τη συζητάμε με τους εταίρους μας στην περιοχή», δήλωσε ο Μίλερ, επιβεβαιώνοντας πως μια απάντηση ελήφθη την τελευταία ώρα ή 90 λεπτά και πως οι συζητήσεις θα λάβουν χώρα τις επόμενες ώρες.

Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς βρίσκεται στην περιοχή και «εργάζεται σε αυτό σε πραγματικό χρόνo», είπε ο Μίλερ.