Κόσμος

Πούτιν: Τα μαχητικά F-16 που θα σταλούν στην Ουκρανία «θα καούν», όπως τα δυτικά άρματα

Πούτιν: Τα μαχητικά F-16 που θα σταλούν στην Ουκρανία «θα καούν», όπως τα δυτικά άρματα

Τα μαχητικά F-16 που θα σταλούν στην Ουκρανία από τους συμμάχους της «θα καούν», προειδοποίησε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού οι ΗΠΑ ενέκριναν την παράδοση των αεροσκαφών αυτών στο Κίεβο.

Τον περασμένο μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως για την αποστολή μαχητικών F-16 στην Ουκρανία, όπως ζητούσε διαρκώς η ουκρανική κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα της παράδοσης των αεροσκαφών, ούτε ο αριθμός τους. Σύμφωνα με την ΕΕ, η Πολωνία έχει ήδη ξεκινήσει την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων.

«Τα άρματα (που παρέδωσαν χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία) καίγονται. Το ίδιο θα γίνει και με τα F-16», είπε ο Πούτιν στην ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ένα από τα εμπόδια γύρω από την παράδοση των F-16 στην Ουκρανία είναι η εύρεση ασφαλών βάσεων από τις οποίες θα απογειώνονται, θα προσγειώνονται και θα σταθμεύουν για επισκευές. Και αυτό γιατί πολλά ουκρανικά αεροδρόμια έχουν βομβαρδιστεί από τη Ρωσία.

Στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα να σταθμεύουν αυτά τα αεροσκάφη σε αεροπορικές βάσεις γειτονικών χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία. Στην περίπτωση που τα μαχητικά «βρίσκονται σε βάσεις εκτός της Ουκρανίας, θα δούμε τι θα κάνουμε με αυτές τις βάσεις, πώς θα τις πλήξουμε», απείλησε ο Πούτιν. «Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να εμπλακεί ακόμη περισσότερο το ΝΑΤΟ σε αυτή τη σύγκρουση», πρόσθεσε.

To Top