Οι πολιτικές του Τζο Μπάιντεν και των Δημοκρατικών υπέρ του Ισραήλ, που έχουν ωθήσει χιλιάδες φοιτητές να διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ψήφο των νέων και να πλήξουν τις πιθανότητες επανεκλογής του, σε μια ούτως ή άλλως οριακή εκλογική αναμέτρηση στις 5 Νοεμβρίου του 2024.

Χιλιάδες φοιτητές σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ συμμετέχουν σε διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης και, πιο πρόσφατα, σε καταυλισμούς, καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα έχει σκοτώσει περισσότερους από 34.000 ανθρώπους.

Το βασικό αίτημα των φοιτητών και φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών είναι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να σταματήσουν τις επενδύσεις σε εταιρείες που παρέχουν όπλα και εξοπλισμό στον ισραηλινό στρατό. Επιπλέον, η στήριξη του Ισραήλ από την κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επηρεάσει αρνητικά τους νέους με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η στήριξη των νέων προς τον Μπάιντεν έχει περιοριστεί σε σχέση με το 2020.

«Με τον Μπάιντεν να είναι οριακά μπροστά από τον Τραμπ σε αρκετές πολιτείες-κλειδιά, οι νέοι είναι μια εκλογική ομάδα που ο πρόεδρος δεν αντέχει να χάσει» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Guardian.

«Ο πραγματικός κίνδυνος για τον Μπάιντεν είναι ότι οι νεότεροι ψηφοφόροι, ιδίως οι ψηφοφόροι με πανεπιστημιακή μόρφωση, δεν θα τον υποστηρίξουν στις εκλογές», λέει από την πλευρά του ο καθηγητής ιστορίας της εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, Τζόναθαν Ζίμερμαν. «Δεν θα περίμενα ότι οι διαδηλωτές στα πανεπιστήμια σήμερα θα ψηφίσουν τον Τραμπ, σχεδόν κανένας από αυτούς δεν θα το κάνει. Δεν είναι αυτός ο κίνδυνος εδώ. Ο κίνδυνος είναι πολύ πιο απλός: ότι απλώς δεν θα ψηφίσουν» προσθέτει ο ίδιος.

Καθοριστική η αποχή

Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί για να κερδίσει ο Μπάιντεν τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, δεδομένης της ισχυρής εκλογικής βάσης του Τραμπ με όλες τις ενδείξεις να είναι ότι ο χειρισμός της κρίσης στη Γάζα από τον Μπάιντεν του κοστίζει ήδη την υποστήριξη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ουισκόνσιν, το οποίο ο Μπάιντεν κέρδισε με μόλις 21.000 ψήφους το 2020, καθώς εκεί περισσότεροι από 47.000 ψήφισαν «χωρίς οδηγίες» στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποστήριξη της κυβέρνησης προς το Ισραήλ. Αυτό συνέβη αφού περισσότεροι από 100.000 ψηφοφόροι στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στο Μίσιγκαν δήλωσαν «ανένταχτοι»: Ο Μπάιντεν κέρδισε την πολιτεία με μόλις 154.000 ψήφους πριν από τέσσερα χρόνια. Παρόμοια οριακή ήταν η νίκη του Μπάιντεν στην Πενσυλβάνια με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων να δείχνει τον Αμερικανό πρόεδρο να υπολείπεται του Τραμπ με λιγότερο από δύο μονάδες. Οι διαμαρτυρίες στις πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ πιθανώς να έχουν ανησυχήσει την εκστρατεία του Μπάιντεν.

«Σε πολιτείες όπως η Πενσυλβάνια, τα περιθώρια θα είναι τόσο μικρά, που είναι τουλάχιστον πιθανό μερικές χιλιάδες άνθρωποι που δεν θα πάνε να ψηφίσουν ή θα ψηφίσουν έναν από τους υποψήφιους του τρίτου κόμματος, να κρίνουν τις εκλογές προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση», δηλώνει ο Ζίμερμαν.

Κλείνει η ψαλίδα

Τον Απρίλιο, δημοσκόπηση του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ κατά 8% στην ομάδα 18-29 ετών, από 23% που ήταν το προβάδισμα τον αντίστοιχο μήνα το 2020. Στην ίδια έρευνα, το 51% των νεαρών Αμερικανών δήλωσε ότι υποστηρίζει μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ενώ μόλις το 10% δήλωσε αντίθετο σε μια τέτοια εξέλιξη. Εξίσου ανησυχητικό για το στρατόπεδο Μπάιντεν το γεγονός ότι στην ίδια δημοσκόπηση σχεδόν το 60% των 18-29 ετών δήλωσαν ότι η χώρα «βρίσκεται σε λάθος δρόμο» με μόνο το 9% να πιστεύει ότι τα πράγματα «βαδίζουν γενικά προς τη σωστή κατεύθυνση».

Κριτική στον Μπάιντεν ασκεί και η οργάνωση College Democrats of America που μέχρι πρότινος στήριζε το Δημοκτρατικό κόμμα: «Κάθε μέρα που οι Δημοκρατικοί αποτυγχάνουν να σταθούν ενωμένοι υπέρ μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, μιας λύσης δύο κρατών και της αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους, όλο και περισσότεροι νέοι απογοητεύονται από το κόμμα».

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν «επανέλαβε την ξεκάθαρη» αντίθεσή του στην εισβολή του Ισραήλ στην πόλη Ράφα όπου έχουν βρει καταφύγιο περίπου 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου το Σαββατοκύριακο.

Παλαιστίνη όπως Βιετνάμ

Ο Ζίμερμαν δήλωσε ότι «το πιο προφανές» προηγούμενο για φοιτητικές διαμαρτυρίες που επηρέασαν εκλογές ήταν το 1968, όταν ο Λίντον Τζόνσον εγκατέλειψε την εκστρατεία επανεκλογής του μπροστά στις διαμαρτυρίες κατά του πολέμου του Βιετνάμ. Αυτές οι διαδηλώσεις, οι οποίες είχαν ξεκινήσει το 1965, δεν ήταν ο μόνος λόγος για την απόσυρση Τζόνσον από τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών αλλά έπαιξαν σημαντικό ρόλο, προσθέτει ο Αμερικανός καθηγητής.

Το κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ εξελίχθηκε σε κάτι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με ό,τι συμβαίνει μέχρι σήμερα στα αμερικανικά πανεπιστήμια, μολονότι με εκατοντάδες φοιτητές να έχουν συλληφθεί υπάρχουν ενδείξεις ότι το κίνημα ενδυναμώνεται με περισσότερους από 50 καταυλισμούς διαδηλωτών σε πανεπιστήμια σε όλες τις ΗΠΑ.

Μόνος κερδισμένος ο Τραμπ

Με χαμόγελα υποδέχονται στο επιτελείο του Τραμπ εάν οι διαμαρτυρίες κατά του Ισραήλ -και κατά της ικανότητας ή της προθυμίας της κυβέρνησης Μπάιντεν να βοηθήσει το Τελ Αβίβ- συνεχιστούν, αυτό δεν θα είναι πρόβλημα: δημοσκόπηση του Gallup τον Μάρτιο, το 71% των Ρεπουμπλικάνων δήλωσε ότι εγκρίνει «τη στρατιωτική δράση που έχει αναλάβει το Ισραήλ στη Γάζα», σε σύγκριση με μόλις το 36% των Δημοκρατικών.

«Τα αρνητικά συναισθήματα για το θέμα αφορούν τους Δημοκρατικούς. Αυτό που χρειάζεται ο Μπάιντεν για να κερδίσει είναι μια πολύ μεγάλη συμμετοχή των Δημοκρατικών. Αν χάσει έστω και το 10% της ψήφου των Δημοκρατικών και ακόμη και αν αυτό δεν πάει στον Τραμπ, νομίζω ότι οι πιθανότητες να επανεκλεγεί ο Μπάιντεν είναι ελάχιστες» υποστήριξε, δήλωσε ο Γιανγκ.

«Αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός ή αν τα πράγματα χαλαρώσουν, τότε ίσως επικρατήσει ψυχραιμία και τα πράγματα ηρεμήσουν. Ίσως τότε οι διαμαρτυρίες να μην έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο στις εκλογές. Αλλά όσο περισσότερο διαρκούν, τόσο μεγαλύτερο αντίκτυπο θα έχουν» κατέληξε ο Αμερικανός ειδικός.