«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι απειλή για τη δημοκρατία» αναφέρει σε ένα από τα κεντρικά του μηνύματα ενόψει της προεκλογικής του εκστρατείας ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διεκδικεί εκ νέου τα ηνία της χώρας. Το εν λόγω, όμως, μήνυμα φαίνεται, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, να έχει απήχηση σε λιγότερους μαύρους ψηφοφόρους και σε εκείνους που δεν έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση σε σχέση με άλλα τμήματα της πολιτικής του βάσης.

Ανάμεσα στις κορυφαίες ανησυχίες των Αμερικανών έχουν αναδειχθεί η ανησυχία για τον πολιτικό εξτρεμισμό και οι απειλές για τη δημοκρατία έπειτα από τα ιστορικά γεγονότα -μεταξύ των οποίων και οι προσπάθειες του ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου, Τραμπ, να ανατρέψει την εκλογική του ήττα το 2020, η κίνηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να τερματίσει το εθνικό δικαίωμα στην άμβλωση και η αύξηση του αριθμού των μεταναστών, που διασχίζουν τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Ποιοι επηρεάζονται από το μήνυμα του Μπάιντεν ότι «ο Τραμπ απειλεί τη δημοκρατία» – Τι αποκαλύπτει νέα δημοσκόπηση 2

Η διαδικτυακή, εθνική δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε σε δείγμα 4.094 ερωτηθέντων κατά το διάστημα 7-13 Μαρτίου, έδειξε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο το Reuters, ότι Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί ανησυχούν εξίσου για τους δημοκρατικούς θεσμούς των ΗΠΑ και για την προοπτική εξαιρετικά μεροληπτικοί πολιτικοί να προωθούν πολιτικές, που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν επιθυμούν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να ισχυρίζεται ψευδώς ότι η ήττα του το 2020 ήταν αποτέλεσμα ευρείας εκλογικής νοθείας, μια άποψη που έχει υιοθετήσει η πλειονότητα των Ρεπουμπλικανών και η οποία, όπως έχει προειδοποιήσει ο Μπάιντεν, έχει διαβρώσει την πίστη των ψηφοφόρων στη δημοκρατική διαδικασία.

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση, περίπου δύο στους πέντε Ρεπουμπλικανούς και δύο στους πέντε Δημοκρατικούς θεωρούν επικείμενη απειλή για τις ΗΠΑ το άλλο κόμμα.

Το 57% των υποστηρικτών του Μπάιντεν τον στηρίζει, για να σταματήσει τον Τραμπ

Περίπου 57% των υποστηρικτών του Μπάιντεν στη δημοσκόπηση απάντησαν ότι στηρίζουν τον νυν πρόεδρο, για να σταματήσουν τον Τραμπ.

Μεταξύ των υποστηρικτών του Μπάιντεν χωρίς πανεπιστημιακή μόρφωση, το 53% δήλωσε ότι θέλει να σταματήσει τον Τραμπ, σε σύγκριση με το 64% των πτυχιούχων.

Ποιοι επηρεάζονται από το μήνυμα του Μπάιντεν ότι «ο Τραμπ απειλεί τη δημοκρατία» – Τι αποκαλύπτει νέα δημοσκόπηση 3

Οι ψηφοφόροι όλων των πολιτικών αποχρώσεων δήλωσαν ότι η εγκληματικότητα είναι ένα σημαντικό ζήτημα στις επερχόμενες εκλογές, συμπεριλαμβανομένου του 84% των Δημοκρατικών και του 91% των Ρεπουμπλικανών. Παρόμοια ποσοστά ψηφοφόρων ανέφεραν την οικονομία ως σημαντική.

Οι Δημοκρατικοί ήταν πολύ πιο πιθανό από τους Ρεπουμπλικάνους – 86% έως 61% – να αναφέρουν ως σημαντικό το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των μέσων Αμερικανών. Ένα παρόμοιο ποσοστό των Δημοκρατικών είπε ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα σημαντικό ζήτημα, αλλά μόνο το 40% περίπου των Ρεπουμπλικανών συμμερίζεται αυτή την άποψη.

Σχεδόν 9/10 Δημοκρατικούς στη δημοσκόπηση είπαν ότι η προστασία της πρόσβασης στις αμβλώσεις στην πολιτεία τους είναι ένα σημαντικό ζήτημα, σε σύγκριση με περίπου τους μισούς Ρεπουμπλικάνους.