Οικονομία

Πιο φθηνός o καφές από του χρόνου

18199835

2023 06 07T060100Z 1667207134 RC2S81AA5S53 RTRMADP 5 STARBUCKS INDIA RIVALS

«Ανάσα» για εκατομμύρια καταναλωτές σε όλον τον κόσμο φέρνουν οι δηλώσεις κορυφαίου παράγοντα της αγοράς καφέ, ότι οι τιμές θα πέσουν από του χρόνου. Το κόστος της ποικιλίας arabica  στην αγορά χονδρικής έχει βυθιστεί τους τελευταίους μήνες, αφού έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα και πλέον ετών, αλλά οι καταναλωτές εξακολουθούν να βλέπουν αυξημένες τιμές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες λειτουργούν ακόμα με αποθέματα κόκκων που αγοράστηκαν στις υψηλές τιμές του 2022, αλλά και στα υψηλότερα κόστη συσκευασίας και ενέργειας.

Σύμφωνα με την ιταλική εταιρεία καφέ Luigi Lavazza SpA., οι μειώσεις στις τιμές χονδρικής θα αρχίσουν τελικά να γίνονται εμφανείς και στο… φλιτζάνι μας.

«Αγοράσαμε πολύ καφέ το 2022 και εξακολουθούμε να έχουμε αυτόν τον καφέ στα αποθέματά μας», δήλωσε ο Giuseppe Lavazza, πρόεδρος της εταιρείας, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Πρέπει να πουλήσουμε τον καφέ στην τιμή που αγοράσαμε το 2022. Το 2024, θα έχουμε χώρο να παρέχουμε περισσότερες εκπτώσεις και να έχουμε ευελιξία στην τιμολόγηση.

Μειωμένη ζήτηση

Οι εταιρείες του κλάδου λειτουργούν σε ένα δύσκολο περιβάλλον με υψηλότερα επιτόκια και μια κρίση κόστους ζωής που απειλεί να μειώσει την κατανάλωση.

Η μετακύλιση χαμηλότερου κόστους θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση της παραπαίουσας ζήτησης. Ο Lavazza είπε ότι πιστεύει ότι μια «ύφεση δεν είναι απίθανη» και υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι οι βρετανοί καταναλωτές μειώνουν τις δαπάνες ως απάντηση στις αυξήσεις των τιμών.

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ακόμα εξαιρετικά ευαίσθητη. Το γεωπολιτικό πλαίσιο είναι εξαιρετικά σοβαρό, οι αγορές εξακολουθούν να είναι ασταθείς, οι ισορροπίες είναι αβέβαιες», είπε.

Η ανάκαμψη της παραγωγής καφέ στη Βραζιλία έχει επηρεάσει τις τιμές χονδρικής μελλοντικής εκπλήρωσης των κόκκων arabica. Αυτό, σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση του δολαρίου, βοήθησε να αμβλυνθεί η πληθωριστική πίεση στους ψήστες. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουν τιμές ρεκόρ robusta, καθώς η ισχυρή ζήτηση για τα φθηνότερα φασόλια περιορίζει την προσφορά. Η Lavazza αναμένει ότι οι τιμές των robusta θα αρχίσουν να μειώνονται αργότερα φέτος.

To Top