Διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα και με αυξημένους ελέγχους στην αγορά από τους «ράμπο» του υπουργείου Ανάπτυξης, των Περιφερειών και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επιχειρείται να μπει «φρένο» σε όσους επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν την ώρα που κλιμακώνεται η εμπορική κίνηση της εορταστικής περιόδου του Πάσχα.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα βρίσκονται επί ποδός, προκειμένου να ελέγχουν την εύρυθμη και κατά τον νόμο προβλεπόμενη λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Συνεχίζονται αδιάκοπα οι έλεγχοι στην αγορά

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι έλεγχοι έχουν αποδώσει καθώς όπως προκύπτει υπάρχουν όλο και λιγότερες παραβάσεις. Επιπλέον, οι παραβάτες μπαίνουν σε μία λίστα στην οποία έχουν προτεραιότητα για επανέλεγχο, προκειμένου να είμαστε βέβαιοι ότι έχουν συμμορφωθεί μετά την επιβολή των προστίμων.

Ενεργοποιούνται το «Καλάθι των νονών» και το «Καλάθι του Πάσχα»

Εκτός από την απειλή για «τσουχτερά» πρόστιμα σε επιτήδειους, το υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρεί να βάλει ένα ανάχωμα έναντι των πληθωριστικών πιέσεων με τη δυνατότητα επιλογής της φθηνότερης λύσης για τον καταναλωτή σε συγκεκριμένες κατηγορίες και με συγκεκριμένα προϊόντα μέσα απ’ τις δράσεις «καλάθι του Πάσχα» και «καλάθι του νονού».

«Συγκρατείται» στα 10 ευρώ το αρνί

Αυτό που έχει επιτευχθεί, είναι η τιμή του αρνιού στα σούπερ μάρκετ να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή περίπου στα 10 ευρώ το κιλό ενώ περίπου ίδιες, είναι οι τιμές στα τσουρέκια, τη φέτα και τα αυγά.

Επιπλέον, η ενημέρωση των καταναλωτών μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis, είναι ακόμα ένα εργαλείο που έχουν στα χέρια τους οι πολίτες ώστε να συγκρίνουν τις τιμές και να αποφύγουν υψηλές χρεώσεις. Μέσω της πλατφόρμας, ο καταναλωτής κάνει άμεσα συγκρίσεις επί των ίδιων προϊόντων τις τιμές από κάθε eshop αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Μάλιστα του δίνεται η δυνατότητα η σύγκριση να γίνει και επί συνολικής λίστας αγορών προκειμένου να διαπιστώσει από ποια αλυσίδα μπορεί να προμηθευτεί το σύνολο των προϊόντων που θέλει πιο φθηνά. Οι τιμές ενημερώνονται καθημερινά ενώ οι επιχειρήσεις υποχρεούνται βάσει της νομοθεσίας να κοινοποιούν αυτόματα οποιεσδήποτε αλλαγές.

Το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού για το 2024 εκτίμησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ).

Το κόστος για το φετινό πασχαλινό τραπέζι

Όπως προκύπτει, η εκτίμηση του κόστους για το φετινό πασχαλινό τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 89,04 έως 130,04 ευρώ. Με άλλα λόγια, οι καταναλωτές που θα προβούν στις ίδιες αγορές με πέρυσι από αντίστοιχα καταστήματα θα αντιμετωπίσουν μεταβολή της τάξης του 16,3% έως 19,3% σε σύγκριση με το 2023.

Πίνακας 1: Σύγκριση εκτιμήσεων κόστους (σε € και σε %) πασχαλινού τραπεζιού 2024 & 2023

Πάσχα 2024 – Στη «μάχη» κατά της ακρίβειας εντατικοί έλεγχοι στην αγορά και τσουχτερά πρόστιμα – Η τιμή του οβελία 2

Πίνακας 2: Εκτίμηση εύρους τιμών (σε €) προϊόντων πασχαλινού τραπεζιού, 2024

Πάσχα 2024 – Στη «μάχη» κατά της ακρίβειας εντατικοί έλεγχοι στην αγορά και τσουχτερά πρόστιμα – Η τιμή του οβελία 3