Οικονομία

Παράταση μέχρι και Ιούλιο για τις φορολογικές δηλώσεις

forol10

forol10

Πριν ακόμη ανοίξει η ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων ανακοινώθηκε η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή τους.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας  ανακοίνωσε ότι για κάθε μέρα καθυστέρησης της έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πέραν της 31ης Μαρτίου, θα δοθεί παράταση ίσων ημερών.

«Δεδομένου ότι, πέρσι ξεκινήσαμε 31 Μαρτίου, ας το πούμε χοντρικά 1η Απριλίου και δεν ξεκινήσαμε την ίδια ημερομηνία φέτος, για τις όποιες μέρες έχουμε πάει μέσα στον Απρίλιο θα δώσουμε προκαταβολικά την προθεσμία πέραν της 30ης Ιουνίου, μέσα στον Ιούλιο να μπορούν να γίνουν οι δηλώσεις, άρα τις μέρες τις οποίες πήραμε στον Απρίλιο θα τις δώσουμε στον Ιούλιο…», δήλωσε  ο Χάρης Θεοχάρης.

Με βάση τις δηλώσεις του υφυπουργού, η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχει ήδη παραταθεί μέχρι και τις 17 Ιουλίου 2024 και το κοντέρ συνεχίσει να γράφει μέχρι να ανοίξει η πλατφόρμα των δηλώσεων.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ  η εφαρμογή για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων  θα ανοίξει το αργότερο έως τις 30 Απριλίου. Μετά θα ακολουθήσει η έναρξη  της υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα νομικά πρόσωπα.

Με δεδομένο ότι καθυστερεί η έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων είναι πιθανό η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να φτάσει στα τέλη Ιουλίου χωρίς ωστόσο να αλλάζει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου η οποία λήγει στις 31 Ιουλίου 2024.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις «η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, πραγματοποιείται σε οκτώ  ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά  επόμενων μηνών. Αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο  πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης».

Έκπτωση φόρου

Επίσης σε περίπτωση που ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση τρία 3% ».

Πηγή: OT

To Top