Κόσμος

Παραιτήθηκαν ο υπουργός Εσωτερικών της Ουρουγουάης και δύο μέλη της κυβέρνησης για χορήγηση διαβατηρ…

heber

Παραιτήθηκαν ο υπουργός Εσωτερικών της Ουρουγουάης και δύο μέλη της κυβέρνησης για χορήγηση διαβατηρίου σε καταζητούμενο

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουρουγουάης, Λουίς Αλμπέρτο Χέβερ, αλλά και επιπλέον δύο μέλη της κυβέρνησης (ένας υφυπουργός και ένας σύμβουλος του προέδρου Λουίς Λακάγιε Που) παραιτήθηκαν λόγω του σκανδάλου για τη χορήγηση διαβατηρίου σε καταζητούμενο για διακίνηση ναρκωτικών.

Την Τετάρτη είχε παραιτηθεί εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών Φρανσίσκο Μπουστίγιο μετά την αποκάλυψη τηλεφωνικής επικοινωνίας του, τον Νοέμβριο του 2022, στην οποία άφηνε να εννοηθεί πως υφυπουργός του απέκρυψε στοιχεία σχετικά με την έρευνα για την επίμαχη έκδοση διαβατηρίου.

Ο Σεμπαστιάν Μαρσέτ, φυγάς σήμερα, ζήτησε ουρουγουανό διαβατήριο τον Οκτώβριο του 2021 και το έλαβε στα τέλη του Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς, ενώ κρατείτο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διότι αποπειράθηκε να φύγει από τη χώρα με πλαστό παραγουανό διαβατήριο.

Την Παρασκευή ο Μπουστίγιο αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία, υποστηρίζοντας ότι δεν γνώριζε ποιος ήταν ο Μαρσέτ όταν εκδόθηκε το διαβατήριο, πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών στο υπουργείο Εσωτερικών.

«Μας αρέσει που ένας έμπορος ναρκωτικών απέκτησε διαβατήριο; Προφανώς, όχι», είπε ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Λακάγιε Που σε συνέντευξη Τύπου. Εξέφρασε όμως την πεποίθησή του πως οι παραιτηθέντες υπουργοί Χέβερ και Μπουστίγιο «δεν έχουν νομική ευθύνη» για την έκδοση του διαβατηρίου και μένει να το αποδείξουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

To Top