«Τεχνητή Νοημοσύνη: Εφαρμογές, Άνθρωπος και Προκλήσεις του Μέλλοντος» είναι το θέμα της εσπερίδας που διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη με πρωτοβουλία του Ομίλου Συνεύρεσης Ιδεών ΕΑΝΟΣ και στην οποία μέλη της επιστημονικής κοινότητας και κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρουσίασαν τη δυναμική και τις προοπτικές της, το πως επηρεάζει την καθημερινότητά μας, τις προκλήσεις και τη δημιουργία δικλείδων ασφαλείας για την ελαχιστοποίηση των εν δυνάμει κινδύνων που ελλοχεύουν από τη ραγδαία ανάπτυξή της.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου με εξ αποστάσεως σύνδεση σκιαγράφησε το «τεράστιο άλμα» της Ελλάδας την τελευταία πενταετία στον ψηφιακό μετασχηματισμό και αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της δημιουργίας νομοθετικού πλαισίου σε ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο σε μία προσπάθεια θωράκισης των χωρών σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας.

Αναφερόμενος στο προς δημοσίευση νομοθετικό πλαίσιο της Ευρώπης του οποίου έπεται η δημιουργία από την κάθε χώρα της δικής της ρυθμιστικής Αρχής θεμάτων τεχνητής νοημοσύνης, σημείωσε την πρόσφατη έγκριση από τη Βουλή του κανονισμού περί τεχνητής νοημοσύνης που κατοχυρώνει την ασφάλεια των χρηστών και την τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ενισχύοντας την καινοτομία. Σημείωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράξει τεχνητή νοημοσύνη καθώς όπως είπε διαθέτει το επιστημονικό δυναμικό -το 11% των κορυφαίων επιστημόνων στην τεχνητή νοημοσύνη έχουν αποφοιτήσει από ελληνικά πανεπιστήμια-, δημιουργούνται οι υποδομές και υπάρχει η πολιτική βούληση. Τέλος, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μίλησε για την σημασία της διαφύλαξης του ανθρώπινου παράγοντα που θα επιτευχθεί μέσω της συνεχιζόμενης επένδυσης στην παιδεία, στον πολιτισμό, στην ενσυναίσθηση.

«Αυτό που δεν πρόκειται ποτέ να κάνει η τεχνολογία είναι να καταλάβει κάτι πέρα και πάνω από τη λογική. Αυτό θα πρέπει να δουλέψουμε ακόμα περισσότερο στα σχολεία μας, στην οικογένειά μας, στην παιδεία μας. Να δημιουργήσουμε ανθρώπους που δεν θα νιώθουν ως μηχανές που θα μπορούν να κρίνουν μόνο όσα βλέπουν μπροστά τους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους περιέγραψε το ρόλο που θα διαδραματίσει η τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα της υγείας λέγοντας πως με τη χρήση της θα αλλάξουν αυτό που ονομάζουμε υπηρεσίες υγείας, η πρόληψη, η διάγνωση, η θεραπεία και η προαγωγή υγείας. «Είναι ένα εργαλείο. Δεν θα υποκαταστήσει φυσικά τους γιατρούς, είναι όμως ένα εργαλείο που θα βοηθήσει πάρα πολύ τους επαγγελματίες υγείας και τα συστήματα υγείας έτσι ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες. Η τεχνολογία είναι εδώ για να βοηθήσει, για να μας πάει πιο μπροστά με προσοχή. Ειδικά ο χώρος της υγείας επειδή έχει πάρα πολλές δικλείδες ασφαλείας δεν φοβόμαστε κάτι. Αυτό θα μας ανοίξει νέους ορίζοντες σε σχέση με το τι είμαστε τώρα» δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ως μία από τις προκλήσεις για τον άνθρωπο της σύγχρονης εποχής χαρακτήρισε την τεχνητή νοημοσύνη ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Κελέτσης εκτιμώντας πως μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ την ανθρωπότητα σ’ όλους τους τομείς και που ταυτόχρονα ενέχει και πολλούς κινδύνους. «…Ηδη υπάρχουν κράτη που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, βάζουν όρια και νομίζω ότι η μεγάλη πρόκληση για εμάς που ασχολούμαστε με την πολιτική θα είναι ακριβώς να θεσμοθετήσουμε τα πλαίσια και να νομοθετήσουμε τους τρόπους και τα όρια μέσα στα οποία θα κινείται η τεχνητή νοημοσύνη…», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Το πως η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει στη Δημόσια Διοίκηση περιέγραψε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος. « …Η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκπονούν, υλοποιούν καθημερινά προγράμματα ένταξης τεχνητής νοημοσύνης στο φορολογικό μας σύστημα. Ένα από αυτά έχει να κάνει και μ’ ένα έργο το οποίο είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και πρόκειται να υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες όσον αφορά τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να δημιουργούμε το φορολογικό προφίλ του κάθε φορολογούμενου και να δούμε ποιες πιθανότητες υπάρχουν σε μια επιχείρηση, σ’ ένα φυσικό πρόσωπο να φοροδιαφύγει στο μέλλον. Αυτό μεταφράζεται σε καλύτερους φορολογικούς ελέγχους, σε δικαιότερη φορολόγηση, σε περισσότερα έσοδα για τα κρατικά ταμεία, άρα και καλύτερη άσκηση κοινωνικής πολιτικής για Παιδεία και Υγεία».